poster

Avioni koji su promijenili svijet: SR71

Planes That Changed the World (2015)

Reditelj: Ian Clark, Ned Parker

Gde gledati
Emisija nije dostupna u zemlji

SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - SR71

SINOPSIS

EP 1: SR71
Priča o vizionarima genijima iz supertajnog Skunk Works koji su postavili nova pravila i stvorili avion ‘pun čuda’. SR71 Blackbird je prvi nevidljivi špijunski avion na svijetu, kao i najbrži avion s posadom koji leti na najvišim ikad dosegnutim visinama.
EP 2: DC-3
DC-3 je prvi avion koji je zrakoplovnim kompanijama donio profit, a istodobno je pravi ratni heroj. Iz pepela nesreće na svim naslovnicama novina te propale poslovne ideje, postao je sveti gral zrakoplovnog dizajna. Izvanredna priča o Gooneyju Birdu (Albatrosu) - avionu koji je u 30-im i 40-im godinama prošlog stoljeća dominirao nebom SAD-a te čija su čvrsta pouzdanost, prilagodljivost i ekonomična upotreba goriva teško nadmašive. Nakon 80 godina, što čeka DC-3 u budućnosti? 400 aviona DC-3 i danas leti u komercijalne svrhe, a mnogi njegovu dugotrajnost drže posljedicom izvanrednog dizajna, te predviđaju da će letjeti i dalje.
EP 3: A380 SuperJumbo
Airbus A380 - najveći putnički avion u povijesti. Visok kao sedmokatnica i certificiran za prijevoz više od 850 putnika, ‘div’ je čak i u odnosu na najbližeg konkurenta. No odlijepiti od tla jedini Super Jumbo avion bio je pothvat golemih razmjera sam po sebi, koji je trajao više od dvadeset godina i koštao više od 17 milijardi dolara. Taj čudovišno velik avion počeo se koristiti 2007., a danas u svijetu A380 polijeće ili slijeće svakih pet minuta. Revolucionarizirao je zračne kompanije koje ga koriste, jer sada mogu prevesti više ljudi u manje aviona, i to po nižoj cijeni no ikad prije. Nakon što se uveo A 380, vrlo brzo koristilo ga je 15 najvećih zrakoplovnih kompanija te ostvarilo više od 80 milijardi dolara prodaje, što je dugogodišnjeg konkurenta, Boeing, gurnulo na drugo mjesto. Svojim izgledom i s dva prostrana kata, A380 nastavlja očaravati sretnike koji njime lete. On je istinski kralj neba.

Fotografije

Avioni koji su promijenili svijetAvioni koji su promijenili svijet

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.