SINOPSIS

Beograđanin Ilija Čvorović, koji je par godina proveo u zatvoru na Golom otoku zbog staljinizma, pozvan je na rutinski razgovor u lokalnu policijsku stanicu. Tamo ga je ispitivač rutinski ispitao o njegovom podstanaru, Petru Jakovljeviću, krojaču koji je 20 godina radio u kapitalističkoj državi, u Francuskoj. Njega to toliko uznemiri, hvata ga nervoza i paranoja, pa počinje da sumnja u Petra. Ilijina mašta počinje da divlja i on počne da umišlja da bi Petar mogao biti terorista, koji želi rušiti državu. Ubrzo čak počinje da ga špijunira, na čuđenje supruge Danice. Ilija telefonira inspektoru državne sigurnosti i počne da ga izveštava o kretanjima i nekim susretima Petra sa „sumnjivim“ ljudima, ali ga ovaj uopšte ne shvata ozbiljno. Ubrzo Ilija kupuje i fotoaparat s teleobjektivom i počinje neprestano da špijunira Petra i njegove prijatelje.
U špijuniranju mu se priključuje i brat, Đura, a ubrzo i Danica počne bezrezervno da ga podržava, samo ćerka Sonja, diplomirani stomatolog godinama bez posla, u ocu vidi psihički bolesnog čoveka i ne pada na njegovu demagogiju. Ubrzo Đura hvata neke Petrove prijatelje, mahom nedužne intelektualce i akademike, odvlači ih u svoj podrum i vezuje, a onda ih tuče i prisiljava da priznaju svoju krivicu i terorističke planove. Petar dolazi da se pozdravi s anjima, jer putuje u Njujork, pa ga hvataju Ilija i Đura, vezuju i njega za stolicu i počnu da ga šamaraju, zahtevajući da im sve prizna. On im govori da su u zabludi, oni mu ne vjeruju. Od silnog uzbuđenja Ilija dobija srčani udar, a Petar poziva hitnu pomoć, a zatim, još uvek vezan za stolicu, odlazi iz kuće da bi stigao na svoj let za Njujork. Ilija, sav u bolovima, telefonom poručuje Đuri da „zaustavi sve letove na aerodromu“, a onda kreće četvoronoške za Petrom. Dok puzi po ulici, Iliju sledi njegov pas, u grotesknoj završnoj sceni.

Fotografije

Balkanski špijunBalkanski špijunBalkanski špijun

Recenzije


Pregled od draganAR
sreda, 30. jun 2021. 21:08
mogu ga gledati svake druge večeri...
Lajkuj recenziju
0 komentara

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.