SEZONA: 1

EPIZODA: 2 - Paper

SINOPSIS

Ova epizoda veliča iznimne mastore zanata koji se služe naizgled skromnim papirom kao medijem koji odražava apstrakciju, naslijeđe i ljubav prema obitelji. Naše putovanje počinje u Kini - izvorištu papira. Ondje ćemo upoznati Maa Shenglija koji se i danas bavi tradicijskom izradom Xuan papira. Ova jedinstvena vrsta papira proizvodi se isključivo za oslikavanje i kaligrafiju te posjeduje nevjerojatnu sposobnost upijanja tinte i stvaranja apstraktnih motiva. U Maleziji, u provinciji Kelantan, proizvode se neki od najvećih i najljepših zmajeva. Upravo ovdje Wan Anuar cijelog svog života izrađuje te čarobne papirnate likove. Wan je jedan od rijetkih malezijskih majstora graditelja zmajeva koji su se posvetili tomu da udahnu život ovom drevnom zanatu koji polako nestaje.
Za to vrijeme, u Londonu, Peter Bellerby je želio svome ocu poslati ukrasni globus kao dar za njegov 80. rođendan. Tom se prilikom pri izradi globusa odlučio poslužiti tradicionalnim tehnikama, ali i vlastitim idejama. Danas je Bellerby & Co. jedna od samo dvije manufakturne tvrtke na svijetu koja se bavi izradom ukrasnih globusa. Čak ih je i Martin Scorsese angažirao za potrebe snimanja svojeg filma.

Fotografije

Umijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanata

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • TV feljton

    image
  • Putnici

    image
    Putujte s nama uz emisiju "Putnici" na kanalu Al Jazeera Balkans.
  • Zalogaj Kine

    image
    Ovaj dokumentarni serijal na najlepši način predstavlja kinesku hranu.
  • Achtung Kontrolle! Wir kümmern uns drum

    image
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.