SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - Metals

SINOPSIS

Majstori zanata raspolažu velikom vještinom i bogatim iskustvom i istodobno su vizionari. Njihova strast i nepokolebljiva predanost zanatu kojim se bave unijele su promjene u lijepe tradicije te su ih podigle na razinu neprocjenjive umjetnosti.
Dokumentarna serija predstavlja najvještije majstore današnjice, kao i njihov trud te ustrajanje da na inovativan način očuvaju naslijeđe.
Od zadnjih tkalja koje na udaljenom škotskom otoku izrađuju poznatu tkaninu Harris Tweed pa sve do izrađivača papira Xuan u Kini, ova zanimljiva petodijelna serija istražuje autentičnost i strast modernih majstora zanata koji su svoj život posvetili usavršavanju svoje djelatnosti.
Svaki je od nastavaka posvećen određenom mediju: papiru, tkanju, kovini, keramici te glazbalima. Upoznat ćemo najveće majstore zanata iz svih krajeva svijeta te ćemo saznati više o okruženju u kojem je njihov zanat nastao. Dok nam budu objašnjavali sve o zanatu kojim se bave, otkrit ćemo više i o njihovu iskustvu te ćemo steći posve novi uvid u predanost i život ovih velikih majstora.
Upoznajemo majstore kovine - muškarce i žene koji svojim rukama oblikuju jedan od najtvrđih materijala na svijetu ne bi li ga pretočili u umjetnička djela po uzoru na ideale njihove tradicije. U Pekingu upoznajemo Li Peiqinga, majstora kineskog cloisonnéa, koji je promijenio tradicionalne uzorke i oblike kakvi su korišteni stotinama godina te je u tradicionalni kineski cloisonné uveo zapadnjačku estetiku. S druge strane svijeta, u Finskoj, Tiina Kivinen bavi se drevnim zanatom mezzotintom. Riječ je o printu izrađenom od graviranih metalnih ploča koje se urezuju i poliraju na način da se postigne efekt svjetla i sjene. Tiina se služi stoljećima starom tehnikom kako bi stvorila moderna, živopisna umjetnička djela zadivljujuće dubine i tonaliteta.

Fotografije

Umijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanataUmijeće starih zanata

Recenzije


Nema recenzija

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.