poster

Metamorfoze: Jelisaveta Seka Sablić

Metamorfoze (2021)

informativni | Srbija

SINOPSIS

Za Metamorfoze govori Jelisaveta Seka Sablić, jedna od najznačajnijih glumica savremene srpske scene, koja sasvim zasluženo nosi epitet "kraljica komedije". Karijeru je počela pre više od pedeset godina da bi danas bila jedna od naših najpopularnijih i najvoljenijih glumica.
Seka Sablić veruje u ono što radi, zato u to veruje i njena publika. Veruje i da lik tumači mora odmah da se pojavi u svoj svojoj uverljivosti. Tako i glumi. Počela je u amaterskom pozorištu Dadov kao gimnazijalka, zatim diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti kao najbolji student u klasi Mate Miloševića. Godine 1968. postala je članica Ateljea 212 gde maestralno, pored Branka Pleše igra u predstavi Razvojni put Bore Šnajdera sa kojom osvaja prve nagrade i Dane komedije u Jagodini. Snima zatim film, po uzoru na predstavu Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera, u kome briljira zajedno sa Mikijem Manojlovićem. Osamdesetih igra u jednom od najznačajnijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, filmu Maratonci trče počasni krug. Za tu ulogu dobija Zlatnu arenu u Puli. Krajem devedesetih dobija Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi Pokondirena tikva, zatim i Oktobarsku nagradu grada Beograda.
I pored toga što je bila deo zlatnog doba pozorišta Atelje 212 Seka je vremenom postala glumica svih beogradskih pozorišta. 2010. godine prima najveće glumačko priznanje u Srbiji, nagradu za životno delo - Dobričin prsten.
I nakon 50 godina izuzetne karijere ona je i dalje aktivna. Igra predstave u beogradskim pozorištima, snima filmove i TV serije, nasmejana je i uvek dobro raspoložena. U emisiji otkriva svoje profesionalne tajne i životnu filozofiju.
autor i urednik Olivera Miloševićsnimatelj Sima Dimitrićmontaža Goran Mijićreditelj Milica Mitrović

Fotografije

Metamorfoze: Jelisaveta Seka SablićMetamorfoze: Jelisaveta Seka SablićMetamorfoze: Jelisaveta Seka SablićMetamorfoze: Jelisaveta Seka SablićMetamorfoze: Jelisaveta Seka Sablić

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.