Nova serija francuske producentske kuće CC&C, Izabele Klark i Danijela Kostela, autora istorijsko-dokumentarne serije "Apokalipsa - Drugi svetski rat" koja je prikazana u više od 165 zemalja, i serije "Apokalipsa - Hitler", koju su History Makers nagradili priznanjem za Najbolju arhivsku dokumentarnu seriju (Njujork, 2012)
Za potrebe serije prikupljen je video-materijal i fotografije iz kolekcija pedeset javnih i privatnih arhiva, različitih zemalja: Francuske, SAD, Nemačke, Velike Britanije, Kanade, Australije, Austrije, Rusije, Srbije, Belgije, Holandije, Italije, Mađarske, Slovačke i Jermenije. Kuriozitet projekta predstavljaju i arhivski snimci tadašnjih vladara koji u velikoj meri dočaravaju kako njihov politički stav i interes, tako i karakter.
Prikupljeni arhivski materijal je, specijalnom kompjuterskom tehnikom, obojen tako da su dešavanja u Prvom svetskom ratu prikazana u koloru, što u velikoj meri savremenom gledaocu ukida stogodišnju vremensku distancu i događaje iz Velikog rata čini mnogo bližim i razumljivijim. Sve nijanse boja proveravao je spacijalni tim stručnjaka u katalozima velikih evropskih muzeja.
U pet epizoda prikazani su događaji na različitim frontovima, dočaran je svetski karakter rata, prikazan je i svakodnevni život van i na linijama fronta, rad žena u fabrikama, ranjenici, zatvorenici, mrtvi, pobednici i gubitnici. Priča o dešavanjima u Velikom ratu je prikazana kroz lični, ljudski pogled na rat, na način na koji su ga videli "obični" ljudi. Zahvaljujući brojnim pismima, dnevnicima i knjigama napisanim tokom rata, oživljene su uspomene i sećanja mnogih aktera, što gledaocima pruža priliku da bolje razumeju i osete šta je tačno tadašnji svet dovelo do "apokalipse" te 1914. godine.
Autori pokušavaju da daju odgovore na neka od ključnih pitanja: Da li se žrtva celog jednog naraštaja mogla izbeći? Kako je uopšte došlo do tako okrutnog sukoba dalekosežnih posledica? Kako su borci i civili uopšte uspeli da izdrže tu četvorogodišnju torturu?

Bilo je na kanalima:

National Geographic RS  National Geographic HD  National Geographic  N24 Doku  National Geographic HU  HTV3  RTS1  RTS2  HTV2  HTV1  

PREPORUKE
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.