Igrana serija u produkciji Kulturno-obrazovnog programa Radio-televizije Srbije, sadrži titlove i prevod znakovnim jezikom, kako bi je mogle pratiti i osobe sa oštećenim sluhom. Druga sezona serije, premijerno od subote 17. oktobra.

Druga sezona igrane serije "Mansarda", koja je titlovana i praćena znakovnim jezikom kako bi je mogle pratiti osobe sa oštećenim sluhom, biće prikazana premijerno, od subote 17. oktobra, od 12.30 časova na Prvom programu Radio-televizije Srbije. Ekipa serije je na konferenciji za novinare saopštila da druga sezona "Mansarde", kao i prva emitovana pre pet godina, ima deset nastavaka, s tim da će poslednji biti emitovan kao prigodni specijal za Novogodišnje praznike.

Seriju je proizveo Kulturno-obrazovni program Radio-televizije Srbije. U humorom natopljenoj seriji koja prati dogodovštine stanara jedne zgrade, igraju Vera Jovanović, Svetlana Bojković, Miša Janketić, Sloboda Mićalović, Aljoša Vučković, Ana Maljević i deca iz škole za učenike oštećenog sluha "Stefan Dečanski".

U "Mansardi" malu ulogu rokera Džonija igra vođa hard rok sastava "Vatreni poljubac" Milić Vukašinović, koji je komponovao i otpevao naslovnu numeru za špicu serije. Bojkovićeva je rekla da se radi o "ljupkoj i pitkoj seriji bez nekih velikih pretenzija, čiji je osnovni kvalitet što uključuje ljude sa oštećenim sluhom i populariše znakovni jezik".

Režiser Filip Čolović je rekao da se nada da je njegova ekipa, u kojoj su i scenaristi Aleksandar Đaja i Nataša Drakulić, uspeli da naprave seriju dovoljno dobru da zaintrigira da je odgledaju svi, ne samo osobe sa oštećenim sluhom. "Frapirala me informacija da ogroman procenat ljudi oštećenog sluha ne gledaju domaće, već samo strane serije, jer su titlovane. 'Mansarda' je iskorak u tom smislu", istakao je Čolović.

Pomoćnik ministra za rad i socijalna pitanja Vladimir Pešić pozdravio je početak emitovanja "Mansarde", istakavši da je znakovni jezik ravnopravan vid komunikacije sa govornim jezikom.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo rada je pokrenulo pitanje nabavljanja softvera za titlovanje i prevođenje informativnih emisija, serija i filmova, kako bi ih pratile nesmetano i osobe sa oštećenim sluhom.

Bilo je na kanalima:

RTS Poletarac  RTS2  RTS SVET  RTS1  

PREPORUKE
  • Radio Mileva (2021)

    image
    Mileva je glava kuće, sve zna, sve ume i u sve se razume. Penzionerka koja je radni vek provela kao sekretarica predsednika Opštine. Samouverena, energična,...
  • Sajnfeld (1989)

    image
    Serija koja je počela kao svaki drugi sitkom, a izrasla u najkompleksnije televizijsko remek delo, krije se iza prezimena jednog stand up komičara. Seinfeld je...
  • Sila opasnosti (2020)

    image
    Captain Man ima novu ekipu pomoćnika superjunaka - Opasne snage. Captain Man i Schwoz otvaraju lažnu školu kako bi trenirali klince da obuzdaju i kontroliraju...
  • Državni posao (2012)

    image
    Okosnica emisije su satirični razgovori između trojice aktera, komentari koji podsećaju na "Stand Up" formu. U pitanju su kratki, duhoviti komentari i opaske na...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.