Dokumentarna serija NDH govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno-političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, najvažnijim događajima i osobama koje su obilježile njezino postojanje, kao i vojno-političkim okolnostima koje su utjecale na njezin nestanak.
U 12 epizoda serija obrađuje različite teme, od situacije u Kraljevini Jugoslaviji zbog koje će hrvatski nacionalisti otići u emigraciju i osnovati ustaški pokret, sudjelovanja ustaša u atentatu na kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseilleu 1934., napada Nijemaca, Talijana i njihovih saveznika na Jugoslaviju u travnju 1941. uslijed kojeg i dolazi do osnivanja NDH, kao i različite aspekte života u NDH, od terora prema Srbima, Židovima i Romima, odnosu ustaškog pokreta prema saveznicima u Berlinu i Rimu, položaju Katoličke Crkve, svakodnevnom životu stanovnika NDH, utjecaju političkih i ratnih zbivanja na gospodarstvo i kulturu itd.
Za seriju govori tridesetak doktora povijesnih znanosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Velike Britanije i Italije, a s iskustvima života u NDH upoznaju nas svjedoci vremena.
Serija je snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Italiji i Vatikanu, Austriji i Njemačkoj. U seriji je korišten arhivski filmski materijal nastao u vrijeme postojanja NDH koji hrvatska javnost u najvećoj mjeri do sada nije imala prilike vidjeti.

Bilo je na kanalima:

Al Jazeera Balkans  TV Hram  HTV1  

TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.