SINOPSIS

Dokumentarni film „Zaveštanje” reditelja Ivana Jovića, sastavljen je od svedočanstava ljudi koji su preživeli genocid u Nezavisnoj državi Hrvatskoj u periodu od 1941. do 1945. godine.
Autora ovog filma pre svega interesuju intimne ispovesti preživelih, ekspresija i empatija, a manje iznošenje istorijskih činjenica o zbivanjima. U filmu nema naratora koji objektivizuje istorijske događaje, već priču isključivo iznose neposredni svedoci.
Sastoji se isključivo od emotivnih i katarzičnih svedočenja preživelih, bez korišćenja arhivskog materijala – fotografija i istorijskih snimaka koje su uglavnom načinili zločinci, jer je to njihova, dehumanizovana vizura stradalih. Po ovome, film je blizak najznačajnijem filmu o Holokaustu: višečasovnom ostvarenju Kloda Lancmana „Šoa”.
U okviru ovog kapitalnog projekta zabeleženo je 450 sati materijala i čak 94 intervjua po prilagođenim metodama Fondacije Šoa, koju je osnovao poznati reditelj Stiven Spilberg i koja je uspela da na isti način snimi veliki broj svedočanstava Jevreja koji su prošli kroz pakao Holokausta.
Materijal za film je snimljen u periodu od 2012. do 2015. godine u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Hetin, Čestereg, Ritopek, Žitište, Boleč, Ruma) i Republici Srpskoj (Banaluka, Prijedor, Kozarska Dubica i okolina). Preživeli govore o svom životu pre, tokom i posle Drugog svetskog rata, o stradanjima kojima su bili izloženi, ljudima koji su im pomagali, članovima porodice, i ponovnoj izgradnji života….

Scenarista:
TRAJANJE: 88 min

Fotografije

ZaveštanjeZaveštanje

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Svet koji nestaje (1987)

    image
    Kad divlja svinja donese na svet trinaest prasadi, ona tada “trinaesto prase” odbacuje jer ono nema mesto za sisanje i ono najcešće ugine. Ova dokumentarna drama...
  • Još nije mrak (2016)

    image
    Nije još mrak je dugometražni dokumentarac o Sajmonu Ficmorisu, talentovanom irskom filmskom stvaraocu koji živi sa oboljenjem motornih neurona. Bolest mu je...
  • Mission To The Sun (2018)

    image
    Jula 2018. NASA će pokrenuti prvu ekspediciju na zvezdu, putovanje da se istraži poslednja nepoznanica naše galaksije, Sunce. Letelica će se kretati brzinom od...
  • Večita planeta: Heroji okeana (2021)

    image
    Legendarna okeanografkinja Silvija Erl, i njene kolege naučnici, pripovedaju o radu koji se vrši širom sveta, za zaštitu morskih ekosistema.
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.