poster

Kockanje s istrebljenjem

Gambling on Extinction (2015)

dokumentarni | Kanada, Nemačka, Kina, Južna Afrika, Vijetnam
Reditelj: Jakob Kneser

Ocena: 8.0/10

SINOPSIS

Slonovača i rogovi nosoroga su među dobrima kojima se najviše trguje na crno; štaviše, trgovina takvim predmetima je treća po profitabilnosti, odmah posle droge i oružja.
Rat protiv prirode divlja u savanama i džunglama Afrike i Azije. Ilegalna trgovina divljim životinjama donosi oko 20 milijardi dolara godišnje. Takva trgovina je veoma dobro organizovan posao, koji privlači beskrupulozne investitore i tajkune. Zahvaljujući porastu u potražnji za slonovačom i nosorogovim rogovima među klijentelom iz Azije, ovaj posao sve više jača, ugrožavajući usput ne samo velike ekosisteme, nego i stabilnost lokalnih zajednica.
Ako se nastavi trenutnim tempom krivolova, slonovi, nosorozi i tigrovi u divljini biće istrebljeni za našeg života. Svet u kome ove prelepe životinje mogu da se vide samo u zoološkim vrtovima, deluje kao scenario neke sumorne naučnofantastične sage. Pokolj se dešava danas, u ovom trenutku, a spirala koja nas vodi neizbežnom istrebljenju vrti se brže nego što možemo i da zamislimo.
Film je višestruko nagrađen, uglavnom na evropskim festivalima ekološkog filma.

Fotografije

Kockanje s istrebljenjemKockanje s istrebljenjemKockanje s istrebljenjem

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Vuli Mamut: autopsija (2014)

    image
    Serija prati tim stručnjaka za mamute i kloniranja, koji izvode istorijsku autopsiju u Sibiru, u pokušaju da ovog giganta ledenog doba vrate u današnje vreme.
  • Dva puta (2020)

    image
    Ovaj dokumentarni film prati živote neobičnih muzičara iz češkog benda The Tap Tap koji je pre 21 godinu osnovao Šimon Ornest u nameri da ljudima sa hendikepom...
  • Proslava (2007)

    image
    Ukoliko želite da saznate sve o kreatoru Iv San Loranu dokumentarac po nazivu “Proslava” bi mogao da vam da odgovore i približi kako izgleda modna scena iza...
  • Safari u Africi (2013)

    image
    Ekspedicija koju predvode istraživači Kevin i Mara počinje u pustinjskim dinama Namibije i ide preko celog afričkog kontinenta, do planine Kilimandžaro....
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.