poster

Oktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucija

1917: La révolution russe (2007)

dokumentarni | Francuska
Reditelj: Paul Jenkins

Ocena: 6.4/10

SINOPSIS

Ruska revolucija 1917. bila je nezamisliva erupcija zatomljenih frustracija, krize i energije. Do danas je ostavila duboke posljedice na mnogim poljima ljudskoga djelovanja. Navedimo samo neke: politika, umjetnost, glazba, arhitektura, vojska, znanost, tajne službe i teror.
Desetljećima su ideološke borbe tijekom Hladnoga rata te konkurentski nacionalni interesi prikrivali što se uistinu zbilo 1917. Dokumenti su skriveni ili uništeni. Ruske su se obitelji čak i unutar sebe bojale razgovarati o revoluciji 1917. Filmski arhiv "preseljen je" ili spaljen pa je historiografija revolucije bila podložna predrasudama i politici.
U Rusiji je stvoren mit oko revolucije koja je nadahnula druge revolucije (Kina, Kuba). Boljševicima je bilo važno da legitimiziraju svoje preuzimanje vlasti, a umjetnici i filmski redatelji rado su im u tomu pomogli.
Dokumentarac koristi rad ruskih redatelja Sergeja Ejzenštajna, Mihaila Roma i Dzige Vertova kako bi prikazao stvaranje mita i prenio energiju toga razdoblja.
Dokumentarac otkriva dugo zataškavane istine koje su iznimno važne za razumijevanje događaja 1917. Otkrili smo ulogu generala Staffa u listopadu 1917. koja nikada nije javno razotkrivena, što dokazuje ulogu viših časnika u podupiranju boljševičkoga preuzimanja kako bi zemlju "spasili" od političke i vojne krize. O revoluciji govore ruski i zapadni povjesničari i analitičari. Intervjui uključuju britanskoga stručnjaka za Lenjina i boljševičku stranku Roberta Servicea iz St. Anthony's Collegea na Oxfordu, povjesničara, autora knjige The Age of Extremes Erica Hobsbawma, predsjednicu Francuske akademije Hélene Carriere d'Encausse i mnoge druge. O kulturnom aspektu revolucije razgovaramo s profesorom Juttom Scherrerom. Intervjuirali smo francuskoga biografa i bivšega komunističkoga člana Pokreta otpora Jacquesa Francisa Rollanda. On je opisao kakvu su ulogu odigrali Savinkov i Kerenski u kobnoj privremenoj vladi koja je prethodila Lenjinovu preuzimanju vlasti.

TRAJANJE: 104 min

Fotografije

Oktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucijaOktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucijaOktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucijaOktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucijaOktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucijaOktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucijaOktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucijaOktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucijaOktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucijaOktobarska revolucija 1917. - Narodna revolucija

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Putinovi svedoci (2018)

    image
    Dugometražni dokumentarni film „Putinovi svedoci“ Vitalija Manskog bavi se hronologijom Putinovog dolaska na vlast i njegovim vrtoglavim usponom. U početku i sam...
  • Još nije mrak (2016)

    image
    Nije još mrak je dugometražni dokumentarac o Sajmonu Ficmorisu, talentovanom irskom filmskom stvaraocu koji živi sa oboljenjem motornih neurona. Bolest mu je...
  • Dinosaurusi: Poslednji dan (2022)

    image
    Ovaj čuveni dokumentarac oživljava, sa neviđenim detaljima, izgubljeni svet poslednjih dana dinosaurusa.
  • San (2014)

    image
    Film „San“ prikazuje kreativni proces više od 40 međunarodnih umetnika koji su učestvovali u pripremi večere sastavljene kao opera u 12 jela, sa gastronomskim...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.