сезона: 2

епизода: 1 - документарна серија

Содржина

Награда за еуропског изумитеља једна је од најпрестижнијих награда за иновације у Еуропи. Иницирао ју је Еуропски патентни уред (ЕПО) 2006. у част индивидуалним изумитељима и изумитељским тимовима чији пионирски рад нуди рјешења за неке од највеќих изазова нашег времена. Како би се квалифицирали за награду, предложени изуми морају задовољити специфичне критерије, укључујуќи и тај да изумитељ треба имати бар један еуропски патент за изум који му је одобрио Еуропски патентни уред. Финалисте и побједнике у пет категорија бира независни жири који се састоји од меѓународних стручњака с подручја бизниса, политике, знаности, академије и истраживања, који испитују колико су предложени изуми придонијели технолошком напретку, друштвеном развоју, економском бољитку и стварања радних мјеста у Еуропи. Добитника Награде публике меѓу петнаест финалиста бира опќа популација интернетским гласовањем у раздобљу до церемоније додјеле. Овогодишњих петнаест финалиста одабрани су меѓу више од петсто приједлога, што је досад највеќи број изума пријављених за награду.
Тринаеста свечаност додјеле награда одржана је 7. липња 2018. у Паризу у Саинт-Гермаин-ен-Лаyеу.
Еуропски патентни уред (ЕПО) запошљава 7000 људи и једна је од највеќих јавних услужних институција у Еуропи. С централом у Мüнцхену и уредима у Берлину, Бруxеллесу, Хаагу и Бечу, Еуропски патентни уред је основан с циљем јачања сурадње на патентима у Еуропи. Због ЕПО-вог централизираног поступка одобравања патената изумитељи сад могу добити квалитетну заштиту својих изума у чак 44 земље које покривају тржиште од 700 милијуна људи. ЕПО је такоѓер водеќа свјетска институција за информације о патентима и њихову претрагу.
Легове роботске играчке које се могу програмирати. Комплети за градњу играчака за нови нараштај рачуналних програмера - Гауте Мунцх, Ерик Хансен и њихов тим, финалисти Награде за еуропског изумитеља 2018. у категорији индустријског изума.
Дански индустријски дизајнер Гауте Мунцх и његов меѓународни тим стручњака који укључује и Ерика Хансена за произвоѓача играчака Лего Гроуп развили су Лего Миндстормс, успјешну серију комплета за градњу играчака које се могу програмирати.
Кад се 1998. први пут појавио на тржишту као Лего Миндстормс Роботицс Инвентион Сyстем (РИС), овај патентирани изум демократизирао је технологију која је дотад била доступна само стручњацима за технологију те је створио креативни алат за дјецу и друге заигране изумитеље. Лего Миндсормс отад је научио милијуне корисника основе рачуналног кодирања, роботике и интерактивног рјешавања задатака.
Треќа генерација Лего Миндстормса још стапа креативну слободу коју пружају Легове коцкице, патентиране 1958. и готово непромијењене све до данас, с роботским елементима попут сензора, свјетала и мотора. Корисници могу саградити своје властите електромеханичке моделе и с помоќу компјуторског софтвера програмирати и интерактивне и аутономне функције.

Слики

Награда за еуропског изумитеља: Гауте Мунцх, Ерик Хансен & ТеамНаграда за еуропског изумитеља: Гауте Мунцх, Ерик Хансен & ТеамНаграда за еуропског изумитеља: Гауте Мунцх, Ерик Хансен & ТеамНаграда за еуропског изумитеља: Гауте Мунцх, Ерик Хансен & ТеамНаграда за еуропског изумитеља: Гауте Мунцх, Ерик Хансен & ТеамНаграда за еуропског изумитеља: Гауте Мунцх, Ерик Хансен & ТеамНаграда за еуропског изумитеља: Гауте Мунцх, Ерик Хансен & Теам

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Откриени тајни

    image
    Забавна и едукативна емисија.
  • Квадрат

    image
    Доколку имате потреба од некој совет, идеја за да го уредите просторот дома на најдобар начин, не губете време залудно на интернет погледајте ја емисијата и...
  • Коцкиќеве приче

    image
    У години читања најшаренији телевизијски канал, РТЛ Коцкица, својим је малим и великим гледатељима припремио прикладан и посве нов едукативно-забаван серијал....
  • Ин магазин

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.