Содржина

Емисија о догаѓају у Румунији пре тридесет година.
Велики испит струке - "Трагичан догаѓај у Румунији који је са зебњом и немиром посматрао цео свет, имао је бројне јунаке. Уз омладину и херојски румунски народ, по општој оцени, били су то и новинари-извештачи, камермани и фоторепортери, који су излажуќи се рафалима достојанствено и мирно обављали свој посао. Први пут у историји човечанства, револуција је имала директан телевизијски пренос. То је догаѓај револуционаран и за сам медиј, који је увек каснио за радијом. Овога пута, што звучи невероватно, редакција је била та која објављује не само вест у тренутку њеног догаѓања, веќ пружа и слику..." Тако је писао лист колектива РТБ "Информатор" у јануарском броју, 1990. Из истог броја преписујемо и имена оних који су извештавали из Румуније, децембра 1989: Снежана Родиќ (годишња награда Удружења новинара "Светозар Марковиќ"), Љубомир Секулиќ (годишња награда Удружења новинара "Светозар Марковиќ"), Владо Милишиќ, Небојша Јанковиќ, Вељко Ѓуровиќ, Синиша Димитров, Горан Мариќ, Виктор Папиќ, Бранко Пелиновиќ, Александар Арнаутовиќ, Саша Дукиќ, Душан Чукиќ, Жељко Малиќ, Љубиша Шпегар, Миодраг Попов, Миодраг Стојичиќ, Дејан Младеновиќ, Драгиша Јелиќ, Дејан Малеш, Милорад Јовановиќ, Милош Марковиќ, Александар Ќетковиќ, Миљан Ѓукиќ, Раде Бубало, Милорад Комраков, Србислав Манојловиќ, Томислав Магочи, Жељко Петровиќ, Душан Илијин, Душан Јанковиќ, Александар Стипиќ, Предраг Пејовиќ, Невенко Мишковиќ, Драган Петровиќ, Раде Бранков, Азра Нухефендиќ, Милорад Јовиќ, Небојша Спаиќ, Ѓорѓе Влајиќ. Овом списку на којем су посебно означена имена оних који су после 20 година сведочили за "Трезор", додајемо и друга имена учесника у "трезорским" сеќањима: песник Адам Пуслојиќ, тадашњи дописници Телевизије Нови Сад из Вршца Ремус Аврамеску и Дамир Чубрило; техничар Терминала веза у Абердаревој Љубомир Милисавац; продуцент Информативног програма Златан Шаран.
Директан ТВ пренос револуције - Из извештаја секретара за информације Савезног извршног веќа Дарка Марина: " ... Радијски и телевизијски посленици осигурали су да будемо очевици и сведоци догаѓаја који су неколико дана потресали свет. Иако подаци још нису сасвим среѓени, веќ сада знамо да су директан пренос са Вршачког брега преузимале све земље чланице Евровизије, затим Маѓарска, Бугарска, три највеќе америчке ТВ мреже, британски Скy Цханел и Виснеwс, три јапанске ТВ станице, бразилска О Глобо и друге, а преко 2.500 минута извештаја наших новинара са лица места отишло је такоѓе у свет путем 200 извештаја..." Екипа "Трезора" кренула је на пут у Вршац, гранични прелаз Ватин и Вршачки брег да сними оне који су заслужни за сналажљивост, храброст и високу професионалност.
- Учесници: новинар Ремус Аврамеску, сниматељи Дамир Чубрило, Бранко Пелиновиќ; тадашњи техичари у сменама на предајнику Вршачки брег Рајко Цигановиќ, Бранко Кораќ-Коки, Јон Пашер-Нелу, Драган Павлов; техничар Терминала веза у Абердаревој Љубомир Милисавац; продуцент Информативног програма Златан Шаран.
- Сниматељ Бранко Пелиновиќ, асистент Бојан Даниловиќ, сниматељ звука Слободан Мишиќ, расветљивач Драган Урошевиќ, возач Раде Јовановиќ, сарадник Милена Јекиќ, организатор Гордана Грдановиќ, уредник Бојана Андриќ
- Премијерно емитовано 22.12.2009, репризирано у "Трезору" 09.12.2014, Редакција за историографију
1100 дана - ВХС касету са емисијом 1100 дана уступио је за емитовање у Трезору Ремус Аврамеску, дописник РТС из Вршца. Емисија је снимљена током обележавању три године револуције у ТЕМИШВАРУ. Ремус је 16.12.1989. био у Темишвару на месту где је почео румунски преврат, око 100.000 људи скупило се и тражило силазак Чаушеског. А три године касније на истом месту Асоцијација "17. децембар" организује обележавање, полагање венаца, конференцију за штампу и тражи и даље да се открије истина ко је наредио и ко пуцао 1989. на демонстранте. Радник Милан Тодоров описује како је убијен његов 17-годишњи син Мирослав, 17. децембра 1989. Октавијан Стоја, радник, који је запамтио долазак телевизијске екипе из Дописништва ТВ НС каже да је погинуло 100 Срба у Темишвару и околним местима, о томе говори и др Михаљ Драгој, председника Асоцијације "17. децембар", Темишвар.
- Учесници: Ремус Аврамеску, Милан Тодоров, Октавијан Стоја, др Михаљ Драгој
- Емисију реализовали: Ремус Аврамеску, Дамир Чубрило, Александар Аврамеску, Мариоара Грбав
- Емитовано ТВБ - ТВНС 1992; репризирано 22.12.2009. и 09.12.2014. у "Трезору

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.