poster

Pustolovina u Hrvatskoj: U Močvarama Baranje

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

dokumentarni | Hrvatska

Ocjena korisnika: 5.5/10
(2 glasa)

SEZONA: 1

EPIZODA: 22 - U Močvarama Baranje

SADRžAJ

Ova etapa naše "off road" pustolovine po močvarama Baranje bila je najteža. Vozači džipova morali su se probiti do dvorca Tikveša u Parku prirode Kopački rit. Istodobno su suvozači i tim "Pustolovne akademije HTV-a" zaplovili Dunavom iz Aljmaša. S tradicionalnim "čiklama" prošli smo ušće Drave u Dunav i zatim uplovili u 15 kilometara dugački Vemeljski Dunavac. Pristajemo u romantičnoj 200 godina staroj ribarskoj kući "Kolonci", u kojoj kao pustinjak živi Josip Vujnovac Mrvica. On nam pokazuje stare načine ribolova na Dunavu i pripremu "fiš paprikaša", a kuća postaje baza za trekking preko močvara Kopačkog rita. U Kopačevu upoznajemo tipično baranjsko gospodarstvo i način izrade ribarskih mreža i vrša, a zatim i kako se u "kotliću" priprema "čobanac". U trekkingu od Vemeljskog Dunavca, preko močvara Kopačkog rita, probijamo se do Kopačevskog jezera. Odatle čamcima Parka prirode, kanalima koji spajaju nekoliko jezera i bara, stižemo do Sakadaša na jezeru Ribnjak. Usput u "fotosafariju" upoznajemo neke od ovdašnjih 275 vrsta ptica, atraktivne bijele i sive čaplje, rode, divlje patke, kormorane, pa i već rijetke sokolove i orlove štekavce. U "off roadu" džipovima stižemo do dvorca Tikveš, koji su u 19. stoljeću izgradili Habsburgovci. Vožnja iz Kopačkog rita do Batine na Dunavu najteži je ispit za vozače i džipove. Tonemo u močvare, izvlačeći se vitlima i užadi. Na kraju ove pustolovine u Brođancima na Olimpijadi starih sportova natječemo se u zanimljivim, nama dotad nepoznatim narodnim sportovima.

Fotografije

Pustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u Hrvatskoj

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Psi: Neispričana priča (2017)

    image
    Psi su mnogo više od samo voljenih ljubimaca – u početku su bili divlji grabežljivci, no tijekom vremena doživjeli su velike promjene. Nova serija Discovery...
  • Achtung Kontrolle! Wir kümmern uns drum

    image
    Vom Drogenfahnder bis zur Politesse mit dem berühmten „Knöllchen“ – kabel eins begleitet Ordnungshüter bei ihrem täglichen Job auf Deutschlands Straßen.
  • Tiagov Balkan

    image
    Tijago Fereira je zbog ljubavi došao u Srbiju iz Brazila. Iako ta ljubav nije potrajala, pronašao je dve nove - ljubav svog novog života i ljubav prema Balkanu....
  • Dalmatinski kalendar

    image
    Što se događalo na području Dalmacije kroz davnu prošlost, pogledajte u emisiji "Dalmatinski kalendar"!
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.