poster

Pustolovina u Hrvatskoj: Bespućima Slavonije - 2. dio

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

dokumentarni | Hrvatska

Ocjena korisnika: 10/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 21 - Bespućima Slavonije - 2. dio

SADRžAJ

"Off road" ekspediciju po Slavoniji i Baranji nastavljamo obalom Save od Slavonskog Kobaša prema istoku duž granice s BiH. Obala je močvarna, ceste nema, pa je granicu moguće ophoditi jedino džipom ili na konju. Neke dionice vozimo koritom rijeke, koje je tvrđe od obale.
U Donjoj Bebrini pridružujemo se konjičkoj postrojbi policije i s njima ophodimo granicu. Dio močvarnog Jelas polja područje je prirodnog "zaštićenog krajolika" Gajna. Tu je obnovljena povijesna stražarnica na stupovima "čardak". Niz takvih čardaka nadzirao je granicu austrijske Vojne krajine i Turskog carstva u 18. st.
Bespućem dolazimo do Babine Grede, koja je u doba rata s Turcima bila sjedište slavne "Babogredske kompanije". Upoznajemo život tipične seoske farme, "šokačkog stana", i njegove mogućnosti pretvaranja u objekt budućeg seoskog turizma. Put prema Dunavu nastavljamo kroz šume gdje je u lovačkoj kući Merlino jedno od uzgajališta glasovite autohtone vrste psa - hrvatskog ovčara.
U trećoj etapi našeg "off road" pothvata probijamo se poljima slavnoga "kukuruznog puta", u Domovinskom ratu jedine veze opkoljenog Vukovara s Nuštrom i Hrvatskom. Zatim istražujemo Vučedol i Vukovar. Ovu etapu završavamo u Erdutu, gdje je osim najveće drvene bačve na svijetu, zapremnine 76.000 litara, još zanimljivije bilo napušteno vježbalište specijalaca četničkog razbojnika Arkana, koje smo iskoristili za jedan od ispita uobičajenih na "off road trophyjima".

Fotografije

Pustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u Hrvatskoj

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Fashion Destination

    image
    Putovanje na određene destinacije uz dodatak mode danas je utrendu. Fashion Destinations će vas odvesti u najmodernije hotele i odmorišta na svijetu.
  • Welcome to the Balkans

    image
    "Welcome to the Balkans" putopisna je emisija Meksikanca Karlosa Franka koji od 2015. godine živi u Srbiji. U emisiji se gledaocima prikazuju lepote Srbije i uči...
  • Veliki koraljni greben s Davidom Attenboroughom (2015)

    image
    Priču o Velikom koraljnom grebenu David Attenborough oduvijek je želio snimiti kao epsku priču o najvećem živom organizmu na Zemlji koji se vidi čak iz svemira, o...
  • #FINO&JEFTINO

    image
    Kuhar Šime Sušić zaputio se u avanturu po Hrvatskoj gdje tražimo najbolja jela. Istražujemo povijest poznatih naših jela: zagrebački odrezak, pogača z orej,...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.