Nova dokumentarna serija Storije o neponovljivima u sedam polusatnih nastavaka bavi se temom dubrovačkih osobenjaka, ekscentrika, čudaka, boema ili "vlastitih unikata" kako ih je u pjesmi Balada neponovljivijeh nazvao Luko Paljetak.

Nisu oni dubrovačka specifičnost. Svako mjesto, pogotovo ako ima sreću (ili nesreću) da ga oplakuju valovi Mediterana, ima svoje redikule, zevzeke, spadala, arlekine ili kako se sve još ne zovu. U Dubrovniku je za te i takve ljude skovan naziv - oriđinali, koji razotkriva posebnost odnosa Dubrovčana prema njima. Dok je primjerice naziv redikul izvedenica iz talijanske riječi za smiješnoga, pa i ludoga čovjeka, u korijenu dubrovačke riječi oriđino časna je oznaka originalnosti i jedinstvenosti. Ona osigurava poseban status u mikrokozmosu Grada jer oriđinali su svojevrsni protuuteg onim građanima koji se uobičajeno nazivaju uglednicima.

I doista, dubrovački neponovljivi likovi oduvijek su imali privilegiju nesmetano javno iznositi ono što drugi nisu htjeli ili smjeli govoriti, tako da imaju ulogu svojevrsnih suvremenih dvorskih luda. Ili možda bolje - svevremenih, jer već Marin Držić u svojim komedijama poimenično spominje neke oriđinale oštra jezika, nedvojbeno autentične jer im se imena mogu naći i u starim dokumentima. U eri tiskovina, odlazak svakog od tih i takvih neponovljivih Dubrovčana redovito je bio popraćen napisima in memoriam u gradskim listovima, što je inače privilegija tzv. zaslužnih građana, a 1925./26. godine objavljena je i serija od pet knjižica pod zajedničkim naslovom Galerija dubrovačkijeh oriđinala.

Nostalgična i humorom prožeta priča o dubrovačkim originalnim likovima u seriji Storije o neponovljivima prerasta u svojevrsnu mikropovijest Grada i života u Gradu. Moglo bi se reći da su dubrovački oriđinali i drugi neponovljivi likovi zapravo zrcalna slika Dubrovnika, poput natpisa ECNALUBMA na kolima hitne pomoći, koji se tek u retrovizoru automobila ispred može iščitati u pravome značenju.

Serija je realizirana u suradnji odjela Dokumentarne produkcije Hrvatske radiotelevizije i HRT-ova centra Dubrovnik.

Naslovna skladba Srce oriđinala, koju je za špicu serije Storije o neponovljivima napisao HRT-ov novinar Vicko Dragojević, na Festivalu klapa uz mandoline i gitare održanomu krajem kolovoza u Makarskoj osvojila je dvije prve nagrade: Zlatnu plaketu stručnoga ocjenjivačkog suda i Nagradu publike.

Bilo je na kanalima:

HTV3  HRTInt.  HTV4  HTV1  

PREPORUKE
  • Trgovci automobilima (2003)

    image
    Pridružite se iskusnom trgovcu automobilima Mikeu Breweru i vrhunskom mehaničaru Eddu Chini dok prolaze kroz automobilske avanture. Glavni zadatak serije Trgovci...
  • Paleta

    image
    "Paleta" je emisija Radio-televizije Vojvodine. U pitanju je izbor iz sadržaja koje pripremaju redakcije Televizije na jezicima nacionalnih zajednica. Da bismo se...
  • DNK dokazi (2020)

    image
    Pomoću revolucije u forenzici, zastareli slučajevi širom sveta se napokon rešavaju, a emisija “DNK dokazi” istražuje i prenosi priče najneverovatnijih slučajeva...
  • Dalmatinski kalendar

    image
    Što se događalo na području Dalmacije kroz davnu prošlost, pogledajte u emisiji "Dalmatinski kalendar"!
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.