poster

Kvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozora

Kvadratura kruga

dokumentarni | Srbija

SINOPSIS

Berat, najlepši grad u Albaniji, na rečnim terasama oblikovala je priroda, a njegovu arhitekturu isklesala istorija.
U kamene deftere ovog grada upisali su se mnogo narodi tokom duge istorije ovog okamenjenog grada. U njemu su se smenjivale civilizacije, ukrštale kulture, dodirivali Istok i Zapad i mešalo pravoslavno i orijentalno.
Ovaj grad muzej koji je pod zaštitom UNESKA deset vekova je nosio ime Beograd, Belagrada, a čak su i Turci koji su njime vladali pet vekova zadržali njegovo slovensko ime dodavši mu ispred naziv Arnavud, odnosno zvali su ga Arnautski Beograd.
Srbi su Beratom vladali čitav vek, ali su u njemu najveći trag ostavile Vizantija i Turska. Do danas je u ovom gradu sačuvano 40 pravoslavnih crkava iz doba Vizantije i oko 30 džamija.
U najlepšem kvartu Berata, Mangalemu kuće rastu uz brdo, načičkane ispod stena, a svaka od njih ukrašena je sa desetine prozora i zbog toga Berat zovu grad sa hiljadu prozora.

Fotografije

Kvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozoraKvadratura kruga: Berat, grad sa hiljadu prozora

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Kako se pravi? (2001)

    image
    Da li vas je ikad zanimalo kako su stvari koje svakodnevno koristite napravljene? Pogledajte ovaj dokumentarac koji vam će vam otkriti sve delove procesa...
  • Horizon (1964)

    image
    British documentary series that covers a variety of subjects in science and philosophy.
  • Zapis o selu

    image
    Dokumentarna emisija.
  • Potraga za blagom (2009)

    image
    Odyssey Marine Exploration, a world leader in private deepwater exploration and recovery, is gearing up for its most ambitious season of treasure hunting yet. Its...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.