poster

Studio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnuće

Studio znanja (2016)

obrazovni | Srbija

SINOPSIS

Balzak je romane mogao da stvara samo odeven u ogrtač nalik na monašku odoru, Šiler je mogao osetiti nadahnuće isključivo ako na pisaćem stolu drži činiju punu trulih jabuka. Prust je radnu sobu izolovao plutom da izbegne i najmanji šum. Naša tema ove nedelje je - lucidnost!
Dantea je Beatriča načinila pesnikom, a Petrarka je bio inspirisan ljubavlju prema Lauri. Međutim, za Edgara Alana Poa inspiracija je samo izgovor za književnike, jer je smatrao da iza stvaranja stoji samo naporan rad. Sa tim se slagao i Njegoš, koji u poznatom stihu kaže: "Bez muke se pjesna ne ispoja". Inspiraciju i umetnici i književnici i naučnici doživljavaju na različit način, a svi tragaju za faktorom X za nadahnuće. Zato su bitni termini poput inspiracije, nadahnuća, kreativnosti, ali i lucidnosti, što je tema naše emisije.
Lucidnost se odnosi na bistrinu i jasnoću misli i ideja, univerzalnu svetlost, mentalno zdrav stav i transparentan pogled na svet. To je trenutak idealnog nadahnuća, odraz božanskog bljeska, izliv iskrenosti koji dolazi iz dubine duše. Sam pojam nije detaljno definisan, a mi smo se ove nedelje potrudili da ga razmotrimo sa različitih strana. Naši gosti su: psiholog i psihoterapeut profesor dr Kristina Brajović Car sa Fakulteta za medije i komunikacije; specijalizant neurologije dr Aleksa Pejović, lekar Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije; antropološkinja profesor dr Nada Sekulić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu; filozof profesor dr Vladimir Gvozden sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. O lucidnosti u umetnosti razgovaraćemo sa poznatm književnikom Draganom Velikićem i našim čuvenim slikarom Miroljubom Filipovićem Filimirom. Gde je mesto lucidnosti u svetu nauke danas pitaćemo naučnicu dr Mariju Mitrović Dankulov, rukovodioca Inovacionog centra Instituta za fiziku u Beogradu.
Naši muzički gosti su Julijana Vincan, vokal i Željka Milošević, harfa, koje čine unikatni duo "Playade". One su uparile dve zanimljive stvari - harfu i slobodnu interpretaciju.
Gledajte "Studio znanja"!
Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković

Fotografije

Studio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnućeStudio znanja: Lucidnost - faktor H za nadahnuće

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Ugriznimo znanost

    image
  • Slovarica

    image
    U svakoj epizodi ove emisije biće reči o jednom slovu azbuke. Emisija posvećena tom slovu upoznaće nas sa običajima, pesmama i igrom iz naših krajeva.
  • Čari ribolova

    image
    Odvodeći gledaoce u svet prirode, autori emisije Mirko Kanjuh i Mile Taušan, uz pomoć brojnih ljubitelja sportskog ribolova, traže odgovore na pitanje zašto su...
  • Darovi

    image
    Pratite emisiju "Darovi" i saznajte više o aktuelnim kulturnim temama i događajima.
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.