poster

Stric Howard

Uncle Howard (2016)

dokumentarni, biografski | Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD
Reditelj: Aaron Brookner

Ocena: 6.9/10
Ocena korisnika: 9/10

SINOPSIS

Iskren i dirljiv dokumentarni film Aarona Brooknera o filmašu Howardu Brookneru, njegovom stricu. To je ujedno i autorova osobna odiseja u kojoj se snimke suvremenog New Yorka izmjenjuju s vinjetama grada krajem 1970-ih i početkom 1980-ih. Howard Brookner, glavni "lik" u filmu, bio je filmaš s obećavajućom karijerom, čiji je životni put naprasno prekinut kad je 1989. umro od AIDS-a. Bio je velika nada kreativne supkulture svojeg doba, zajedno s Johnom Giornom i Jimom Jarmuschem. Puno je obećavao već na početku svoje karijere, kad snima svoj prvi film o Williamu Burroughsu. Tim si je dokumentarcem Howard priskrbio status izuzetno kreativnog i nadarenog redatelja. Njegov treći i posljednji film "Bloodhounds of Broadway", u kojem je glumila i Madonna, bio je najbolji primjer onoga za što je sposoban. Umro je u 35. godini, kada je Aaronu Brookneru bilo samo sedam godina.
Aaron Brookner snimio je ovaj dokumentarac 2016. kako bi bolje shvatio kakav je čovjek bio njegov stric. Iako se na početku čini da će film krenuti jednim, ubrzo kreće sasvim drugim smjerom. Isprva se bavi tragedijom prerano okončanog života te istovremeno izražava žal za New Yorkom kakvog više nema. No zatim se pretvara u tužnu priču o Howardu Brookneru, čovjeku koji se uspio riješiti reputacije stečene prvim filmom i snimiti još nekoliko uspješnih filmova prije svoje prerane smrti. Melankolija je stalno prisutna dok Aaron Brookner pripovijeda o životu svog strica. U početku govori o vrlo atraktivnom i jedinstvenom film o Williamu Burroughsu iz 1983. godine, koji je Howard Brookner snimio s Tomom DiCillom i Jimom Jarmuschem.
Dokumentarac započinje scenom koja Aarona Brooknera prikazuje kao čovjeka s misijom. Snimajući iz ruke, Aaron prati Johna Giorna u njegovu kuću, što neodoljivo podsjeća na filmove kakve je snimao Howard Brookner. Aaron pokušava uvjeriti Johna, kojem je Burroughsova arhiva povjerena na čuvanje, da mu da na uvid materijale pohranjene u tzv. bunkeru, u piščevoj kući u ulici Bowery.
U filmu se na neki način usporedo odvijaju dvije priče: s jedne se strane bavi privatnim životom i stvaralaštvom Howarda Brooknera, s druge strane prikazuje Aaronovo nastojanje da otkrije nešto više o života svog strica.

Fotografije

Stric HowardStric HowardStric Howard

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.