Ocena korisnika: 7.8/10
(4 glasova)

SINOPSIS

Kako zastrašujuće more izgleda kada mu valovi potaknuti olujom valjaju barke u lučicama kao slamčice, a onda sve iznenada utihne, zov njegove ljepote mami nekom magičnom, gotovo neobjašnjivom snagom. U Malom moru, kako zovu Stonski zaljev, živi kamenica, navodno hrvatski proizvod za 21. stoljeće. Ta školjka puna fosfora i željeza želja je mnogih sladokusaca diljem Europe, a domaćini ispunjeni strahom od crne kuge u zaljevu prizivaju pamet i vlast da čuvaju taj biser našeg mora.
Vinogradi i masline sljedeće su niske naše otočke ljepote iz kojih izvire težački rad i ljubav, začinjen toplim vjetrovima juga. "Čitavog sam svog života u svojim sanjarijama iscrtavao vinogradarske i maslinarske arabeske, pročešljavao grožđane čipke i osluškivao smijeh u ispijanju vina, bijelog i crnog, mladog i starog, mirnog i iskričavog, pokušavajući dokučiti tu misterioznu harmoniju zemlje i loze, neba i čovjeka, jer on je vjekovima na ovim našim prostorima gotovo erotskom senzualnošću, sugestivnom opijenošću i tradicijskom dosljednošću iskazivao svoje egzistencijalno predanje lozi i vinu, lozi i maslini", napisao je prof. dr. Mirošević. Duga je tradicija vinogradarstva i maslinarstva na Mediteranu. Već tisućljećima miješa se miris vina i ulja, ribe i soli, život teče kroz četiri berbe, slatko i slano, nikad preslatko i lako, češće teško, ponekad preslano.

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.