Ocena: 7.8/10
Ocena korisnika: 9.5/10
(2 glasova)

SINOPSIS

Film o nasilju prema ženama u Turskoj. Kroz vrlo osobne priče, film iz jedinstvene perspektive opisuje borbu žena za neovisnost u suvremenoj Turskoj. Više od trećine Turkinja doživjele su obiteljsko nasilje, a femicid je u porastu. Ali neke žene uzvraćaju udarac. Hrabra odvjetnica Ipek Bozkurt odlučna je u namjeri da se suprotstavi nasilju motiviranom mržnjom prema ženama i nasilnike smjesti iza rešetaka. Surađujući sa skupinom aktivista, Ipek traži pravdu za dvije žene - Arzu i Kubru - koje su pretrpjele strahovito nasilje. Obje su pukom srećom preživjele napad partnera. Arzu su s 14 godina prisilno udali za deset godina starijeg farmera. Danas je bez nogu i ne može se služiti rukama. Suprug je sedam puta pucao u nju sačmaricom kad je zatražila rastavu. Mora ispočetka izgraditi život kako bi se izborila za skrbništvo nad djecom, koju je preuzela socijalna služba. Kubra, uspješna i popularna televizijska voditeljica, pretrpjela je krvarenje u mozgu jer ju je suprug pretukao dva dana nakon porođaja. Zbog ozljeda ne može hodati ni govoriti. Njezin suprug poriče da ju je napao, a zadržao je i njihovu kćer. Kubra mora opet naučiti govoriti kako bi svjedočila protiv njega na sudu. Ako ga ne osude, Kubra možda više nikad neće vidjeti kćer. Ipek se ne bori samo protiv pravnog sustava koji redovito blago kažnjava počinitelje zločina protiv žena, nego mora djelovati i unutar sve represivnijeg državnog aparata koji ne podnosi glasove oporbe te se Ipek, kao i tisuće drugih odvjetnika, boji da ne bi i sama završila u zatvoru. Nagrade i nominacije: britanski kandidat za Oscara, nominacija za BIFA-u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, nominacija za Zlatnu ružu, posebna nagrada žirija na Monte Carlo Television Festivalu 2021., nagrada Njemačke udruge novinarki, nominacija za Prix Europa, nagrada Amnesty Internationala za najbolji film na Thessaloniki Documentary Festival 2021. itd.

TRAJANJE: 82 min

Fotografije

Rastava vodi u smrt

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • The Day the Dinosaurs Died (2017)

  image
  Investigates the greatest vanishing act in the history of our planet - the sudden disappearance of the dinosaurs 66 million years ago.
 • Vuli Mamut: autopsija (2014)

  image
  Serija prati tim stručnjaka za mamute i kloniranja, koji izvode istorijsku autopsiju u Sibiru, u pokušaju da ovog giganta ledenog doba vrate u današnje vreme.
 • Biserno dugme (2015)

  image
  U okeanu je pohranjena istorija čitavog čovečanstva. U okeanu su sačuvani glasovi zemlje i glasovi svemira. Zvezde pokreću okeane i živa bića u njima. Okean,...
 • New Voices in an Old Flower (2017)

  image
  "It was an era, it was the start of a new vision" says Amha Eshete, the first Ethiopian music producer back in the Golden Age, the days of Swingin' Addis. The...
TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.