poster

Alpe Dunav Jadran

Alpe Dunav Jadran

Magazine | Croatia

Where to watch
Show not available in country

Međunarodni TV magazin koji afirmira srednjoeuropske zemljopisne, povijesne i kulturne posebnosti, ljudske dosege i društvene vrijednosti. Na ideju o pokretanju transnacionalnog magazina došao je 1978. G. Ziesel dok je za ORF izvještavao iz Venecije o osnivanju Radne zajednice Alpe–Jadran. Prvo je pokrenuo radijsku emisiju sa sjedištem u Grazu, a 1982. u stvaranju televizijske inačice pridružili su mu se V. Boccardi, G. Deganutti, B. Bergant i B. Lentić s RTZ-a. U jednom je razdoblju okupljao 17 javnih radijskih i TV servisa iz sedam zemalja: Austrija (ORF), Bavarska (BR), Italija (RAI Bolzano i Trst), Hrvatska (HRT), Mađarska (MTV), Slovenija (RTV Slovenija) i Švicarska (RTSI Lugano). Uređuje se zajednički i emitira u svim zemljama u istom obliku i sadržaju. Do 1990. bio je medijski fenomen, jer je spajao javne ili državne televizije jedne nesvrstane zemlje, neutralnih zemalja te zemalja članica NATO-a i Varšavskoga pakta, pa je često nazivan prethodnicom Europe regija. Osvojio je desetak nagrada, uključujući Civis Award za integraciju i kulturnu raznolikost Europe 2007. Na HTV-u pripada u najdugovječnije europske TV koprodukcije. Uz stalnu autorsku i mentorsku podršku B. Lentića i nakon umirovljenja 1994, emisiju potpisuje Đ. Tomljenović, od 2002. urednica je D. Marjanović, kojoj se 2011. pridružuje B. Vučković – zajedno pokreću internetsku inačicu emisije alpedunavjadran.hrt.hr – a nakon njegova odlaska u mirovinu 2014. Ž. Lozo te od 2015. G. Škaljac-Narančić. Stalni je voditelj od 1990. M. Kokot, realizatorica od 1996. D. Gaković.

RECOMMENDATIONS
  • Internationales

    image
  • Objectif Monde L'hebdo

    image
  • Littoral

    image
  • Entertainment News On 5

    image
    A daily round-up of showbiz news and gossip from around the world, focusing on celebrities, movies, music and entertainment.
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.