poster

Tajne službe Srbije

Tajne službe Srbije (2020)

dokumentarni | Srbija
Režiser: Ivica Vidanović

SEZONA: 1

EPIZODA: 16

OPIS

Mnogi smatraju da je Brionski plenum bio polazna tačka razbijanja Jugoslavije i da je imao veliki uticaj na dalje događaje u toj zemlji i posebno na njene službe bezbednosti.
Šesnaesta epizoda serije "Tajne službe Srbije" daje odgovore na ključna pitanja ovih događaja: kako su se službe bezbednosti našle u središtu sukoba dva koncepta razvoja društva - federalnog i konfederalnog, zašto je bila potrebna afera prisluškivanja, da li je zaista bilo prisluškivanja, ko je i kako doprineo da se ta afera uspešno iskonstruiše i dobije epilog koji su njeni autori zacrtali.
Gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa originalnim dokumentima koji u potpunosti rasvetljavaju ovu aferu, posebno ulogu Steve Krajačića i operativaca i tehničara iz Hrvatske i Slovenije, koji su mnogo pre otvaranja afere vršili takozvana "prethodna ispitivanja" u rezidencijama na Brionima i u Beogradu. Kroz prikaz nekih dokumenata biće objašnjeno zbog čega su rađene njihove dve verzije sa potpuno suprotnim sadržajem.
Posebnu pažnju zaslužuje "beli telefon" u spavaćoj sobi Jovanke Broz. Telefon je trebalo da posluži kao najjači dokaz da su prisluškivani Tito i Jovanka, čak i njihova spavaća soba, a na kraju se pretvorio u dokaz da je ta afera iskonstruisana.
Pored Aleksandra Rankovića, kao prvooptuženog za prisluškivanje, u središtu ove afere bio je Selim Numić, dugogodišnji šef službe ozvučavanja savezne UDBE.
U igranim delovima ove epizode prikazani su pritisci koji su vršeni na Selima Numića kako bi lažno optužio Rankovića, Stefanovića, Lukića i druge rukovodioce savezne i UDBE za Srbiju. U ovom delu pojavljuju se glumci Miroljub Turajlija, Predrag Miletić, Milenko Pavlov i Bane Zeremski.

Slike

Tajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe Srbije

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Borba bogova (2009)

    image
    U deset epizoda serije Borba bogova pripoveda se o mitu, ali i o mitskoj pozadini najvažnijih bogova stare Grčke i nordijskog sveta, o psihološkim, društvenim i...
  • Terra X (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
  • Tutankamonovo blago: Skrivene tajne (2018)

    image
    Serijal National Geographica „Tutankamonovo blago: Skrivene tajne“ donosi novu priču o mladom vladaru, ali i blagu koje baca novo svjetlo na njegov kratak, ali...
  • Zapis o zemlji

    image
    Emisija o povijesti jednog naroda, jedne zemlje, jedne države. Put Bosne od najranijih dana do suverene Republike BiH. Zapisi o najznačajnijim periodima i...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.