Serijal National Geographica „Tutankamonovo blago: Skrivene tajne“ donosi novu priču o mladom vladaru, ali i blagu koje baca novo svjetlo na njegov kratak, ali uzbudljiv život.
Tutankamon je bio sin faraona Ekhnatona i njegove žene Kije, čiji se život potpuno promijenio nakon iznenadne očeve smrti. Tada je zasjeo na prestolje sa samo 9 godina i zauzeo važnu ulogu u tadašnjem turbulentnom razdoblju egipatske povijesti. Iako doba njegove vladavine nije bilo od posebnog značaja, dosta polemike se vodilo oko njegove prerane smrti. Mnogi su vjerovali da je ubijen, a pokopan je na brzinu u Dolini Kraljeva, u grobnici namijenjenoj za njegovoga vizira koja je svojom veličinom bila premalena u odnosu na druge faraonske grobnice. Upravo će ta Tutankamonova grobnica kasnije postati prijelomni trenutak u našem poimanju povijesti drevnog Egipta. Dok je blago poznatijih egipatskih kraljeva i kraljica odavno bilo opljačkano, Tutankamon je ležao netaknut u grobu, tisućama godina zaštićen od provalnika zahvaljujući ostatcima drevnog građevinskog projekta. Iako su provalnici barem dva puta ušli u grobnicu, nikada nisu prošli kroz vrata druge pogrebne komore. Nakon što je Howard Carter 1922. godine otkrio grobnicu praktički nepoznatog faraona čije je ime, Tutankamon, uskoro postalo toliko poznato i slavno da je zasjenilo imena drugih faraona, sam Carter nije mogao vjerovati što je grobnica skrivala. Tijekom nekoliko sljedećih godina iskopavanja Carter je izvadio najpoznatiju zalihu egipatskog blaga ikada pronađenu. Lijes od čistog zlata i poznata maska spokojnog lica zasjenili su sve ono što je do tada bilo pronađeno. Tako je njegovo otkriće dospjelo na naslovnice diljem svijeta i pokrenulo svjetsko zanimanje za drevnim Egiptom. Međutim, tijekom mnogih desetljeća nakon otkrića mnoga od faraonovih neprocjenjivih bogatstava iz grobnice raspršena su u muzejske podrume i arhive diljem Egipta. Sada je svih 5398 predmeta okupljeno na istom mjestu prvi put nakon njihova otkrića, a nalaze se u novome muzeju Grand Egyptian Museum čije je otvorenje planirano u svibnju ove godine. Mnogi do sada nisu viđeni, ali svi na okupu bacaju novo svjetlo na kratak i uzbudljiv život takozvanog „dječaka kralja“. Ti predmeti stručnjacima pomažu pojmiti razmjere Tutankamonova utjecaja u drevnom svijetu.

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.