Kulturno-umetnički program premijerno počinje sa emitovanjem dokumentarnog serijala "Moravska Srbija". Svake srede, od 13. marta na Drugom programu, u terminu od 20.30, biće prikazana po jedna emisija serijala posvećenog vladavini Lazarevića i Brankovića.
Reč je o periodu dugom devet decenija, od 1371. godine kada je propalo carstvo Nemanjića i kada je stvorena Kneževina Srbija, pa sve do pada Despotovine i prestonice Smedereva 1459. godine. Moravskom Srbijom prvo je vladao knez Lazar, zatim despot Stefan Lazarević i na kraju despot Đurađ Branković. Padom poslednje srpske prestonice Smedereva prestaje da postoji srpska srednjovekovna država, a na njene prostore dolaze Turci koji će tu ostati u naredna četiri veka. Kroz sedam poglavlja ispričana je priča o vladarima, njihovim porodicama, diplomatiji, političkim prilikama, ratovima, vazalnom položaju, ekonomskoj moći, rudarstvu, zadužbinarstvu, umetnosti i književnosti. U serijalu o "Moravskoj Srbiji" govori preko 30 stručnjaka: Arheološkog instituta, Istorijskog instituta, Filološkog fakulteta, Muzeja SPC, Biblioteke Srpske patrijaršije, Vojnog muzeja, Narodne biblioteke Srbije, kao i muzeja i biblioteka iz Kruševca, Jagodine i Smedereva. Serijal je sniman na preko 15 lokacija širom Srbije, u manastirima: Manasiji, Ravanici, Kaleniću, Ljubostinji, Koporinu, Krušedolu, u crkvi Lazarici, zatim u srednjovekovnim utvrđenjima: Stalaću, Kozniku, Lazarevom gradu, Smederevskoj i Beogradskoj tvrđavi, u mestu Glavica kod Mladenovca, u muzejima, bibliotekama i arhivima.

Emitovanje na kanalima:

RTS Nauka  

Bilo je na kanalima:

RTS2  TV Hram  RTS SVET  RTS Poletarac  RTS1  

Sljedeće epizode:

sutra
02:22
Moravska Srbija: Stefan Visoki
ponedjeljak
07:33
Moravska Srbija: Stefan Visoki
15. 6. 2023.
03:35
Moravska Srbija: Stefan Visoki
15. 6. 2023.
22:40
Moravska Srbija: Prestoni grad
16. 6. 2023.
03:32
Moravska Srbija: Prestoni grad
16. 6. 2023.
05:55
Moravska Srbija: Prestoni grad
17. 6. 2023.
02:30
Moravska Srbija: Prestoni grad
17. 6. 2023.
04:55
Moravska Srbija: Prestoni grad
PREPORUKE
 • 1491.: Neispričana priča o Americi pre Kolumba (2017)

  image
  This 8 part series tells us about indigenous peoples of the Americas before the Spanish explorer Columbus arrived. Each episode shows us via re-enactments about a...
 • Izgubljeni gradovi s Albertom Linom (2019)

  image
  Albert Lin u Izraelu traga za zlatom vitezova Templara. Zatim putuje u Kolumbiju kako bi istražio mit o El Doradu – gradu zlata.
 • Gvozdena vrata Balkana

  image
  Dokumentarna emisija o istoriji Srbije.
 • Svemir (2007)

  image
  Ova obrazovna emisija istražuje mnoga znanstvena pitanja i teme o svemiru (Veliki prasak, Sunce, planeti, crne rupe, druge galaksije, astrobiologija itd.) kroz...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.