SEZONA: 1

EPIZODA: 1

SADRžAJ

Od trenutka u kojem je Eva pokazala višak inicijative, uloge muškarca i žene jasno su definirane. Je li i danas tako? Tijekom povijesti borili smo se za ravnopravnost, no jesmo li se istodobno negdje malo zabunili?
Nerazumijevanje, gubitak komunikacije, česti razvodi, disfunkcionalne obitelji, sve veći broj samohranih roditelja i na kraju osamljenost kao temelj duha našeg vremena... simptomi su današnjeg društva i odlika većine suvremenih muško-ženskih odnosa. Kada je došlo do zabune i gdje? Tijekom turbulentne Francuske revolucije ili na podu hipijevske komune?
Je li uzrok nesporazuma možda u tome da se muškarci i žene ipak bitno razlikuju? Je li naša biologija ujedno naša sudbina? I je li danas politički korektno postavljati takva pitanja?
O epizodama:
Prva epizoda O REBRU I JABUCI govori o tradicionalnom odnosu između muškaraca i žena koji se temelji na židovsko-kršćanskoj religiji i na kojem je sagrađeno naše (zapadno) društvo. Vidjet ćemo kako je Bog umijesio Čovjeka, smandrljao ženu... i kako ih je oboje kaznio zbog nestašluka. Jesmo li stvorili Boga na svoju sliku i priliku ili je on stvorio nas, ne znajući baš dobro što čini?
Druga epizoda O MAMUTU I BOBICAMA pita se čuči li majmun u svima nama... Budući da smo tijekom povijesti mnogo dulje proboravili u pećini nego u neboderu, uočavamo mnoge razlike među spolovima koje vučemo iz svoje evolucijske prošlosti. Zašto muškarci - ali stvaaarno - obožavaju automobile, a žene vole govoriti? I govoriti. I govoriti...
Treća epizoda O KRUŽNOM I PRAVOCRTNOM propituje jesmo li samo marionete kojima upravljaju naši hormoni i genski program. Je li On baš uvijek "na gotovs"? Zašto Ona - često - nije "na izvol'te"? I tko je za to kriv?
Četvrta epizoda NA BARIKADE! bavi se poviješću ženskih pokreta i analizira "što je nama naša borba dala...". Je li danas arhetipski heteroseksualni muškarac ugrožena vrsta? I je li uopće moguća ravnopravnost različitosti?
NANA ŠOJLEV: "Muškarci i žene mogu biti ravnopravni, ali nisu jednaki."
Zašto žene i danas skupljaju bobice, a muškarci love mamute?
"Nakon što su se u većem dijelu civiliziranog svijeta žene doista emancipirale, ideje o jednakosti spolova iznova se propitkuju. Premda su ispravljene mnogobrojne povijesne i običajne nepravde koje su ženu stavljale u podređeni položaj prema muškarcu, ne čini se da živimo u društvu u kojem dominiraju uzajamno razumijevanje i skladni odnosi među spolovima", kaže redateljica Nana Šojlev.
Odnosi žena i muškaraca kroz četiri epizode serije "Adam i Eva" s jedne strane promatraju visoke zahtjeve društva koje od žena traži da briljiraju na poslu, u odgoju djece, u kuhinji i krevetu, uz medijski pritisak za trajnom mladosti i ljepotom te s druge strane poljuljane autoritete muškaraca koji su izgubili tradicionalnu ulogu jedinih hranitelja obitelji.
"Posljednjih su desetljeća znanstvenici osvijestili i dokazali drastične prirodne razlike među spolovima. Od bioloških, poput utjecaja hormona na ponašanje, do evolucijskih. Osobito je velik napredak ostvaren u istraživanjima muškog i ženskog mozga te njihovim različitim reakcijama na istovjetne aktivnosti, zadatke i podražaje. Što bi se reklo jednostavnim jezikom: da, drastično se razlikujemo i iz svoje kože ne možemo! Možemo biti ravnopravni, ali nismo jednaki!", zaključuje Šojlev.
"Otkad su naši biblijski praroditelji istjerani iz raja, nismo se smirili. Hoćemo ga natrag", ističe redateljica najavljujući da je serija većim dijelom snimljena u trgovačkom centru, koji za većinu ljudi predstavlja instant raj, mjesto izobilja, sreće i susretljivosti u kojem je uvijek toplo, a sve je nadohvat ruke.
Šojlev dodaje da je, unatoč ozbiljnoj temi, scenaristički i redateljski pristup komunikativan, što znači da se o uzajmnim razlikama - i frustracijama koje donosi njihovo nerazumijevanje - govori duhovito, stilizirajući svakodnevne životne situacije u kojima su te razlike najočitije.
U dokumentarno-igrane scene povremeno su umetnute plesne sekvence, koje naglašavaju emotivne raspone od ljubavi i strasti - do mržnje i agresije. Dva plesača, muškarac i žena, u ambijentu koji stilizirano utjelovljuje suvremenu predodžbu raja (veliki shopping-centar), jezikom suvremenog plesa izražavaju arhetipske ideje i osjećaje karakteristične za misterij naših uzajamnih odnosa.

Fotografije

Adam i Eva: O rebru i jabuciAdam i Eva: O rebru i jabuciAdam i Eva: O rebru i jabuciAdam i Eva: O rebru i jabuciAdam i Eva: O rebru i jabuciAdam i Eva: O rebru i jabuciAdam i Eva: O rebru i jabuciAdam i Eva: O rebru i jabuciAdam i Eva: O rebru i jabuci

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • 42 - The Answer to Almost Everything (2021)

    image
    Die Wissenserie „42 – Die Antwort auf fast alles“ sucht wie in Douglas Adams’ legendären Roman Antworten auf wichtige Fragen des Universums und des Lebens. Doch...
  • Tiagov Balkan

    image
    Tijago Fereira je zbog ljubavi došao u Srbiju iz Brazila. Iako ta ljubav nije potrajala, pronašao je dve nove - ljubav svog novog života i ljubav prema Balkanu....
  • Dalmatinski kalendar

    image
    Što se događalo na području Dalmacije kroz davnu prošlost, pogledajte u emisiji "Dalmatinski kalendar"!
  • Tamo daleko

    image
    Serijal putopisno-dokumentarnih emisija "Tamo daleko" počeo je s emitovanjem u oktobru 2011. godine, i prva je emisija u okruženju koja se bavi dijasporom....
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.