SEZONA: 1

EPIZODA: 4

SADRžAJ

Na obalama Agarve daleko od masovnog turizma nailazimo na tajanstveni Portugal. Prava oceanska zemlja bdije nad svojom poviješću i svojim mitovima pokazujući istodobno izražen europski identitet i žarku želju za očuvanjem svoje jedinstvenosti.
U Lisabonu na zavoju neke uličice, na kući zagasitih boja, u maurskoj palači ili u četiristo godina starom samostanu pločice azulejos pričaju u malim obojenim sličicama priču o Portugalu.
Daleko od portugalskih obala najzapadnije europsko otočje sastoji se od skupina vulkanskih otočića. Nižu se krajolici jedni drugačiji od drugih, gejziri, krateri, jezera zagasitih boja, bazeni i slapovi. Sao Miguel i njegove sestre zaslužuju da se ondje zaustavimo.
U Coimbri, najstarijem sveučilištu u zemlji, nalazi se pravi grad u gradu. Na prestižnim fakultetima posjetitelje susreću studenti s crnim kapama. Osim botaničkog vrta, suda i kapelice biser je i knjižnica Joanina.
Uvrštena u Unescovu svjetsku kulturnu baštinu, dolina Douro otkriva nepoznat Portugal gdje tlo i tradicija oblikuju krajolike. Na brodu za krstarenje prepušteni branama i ploveći uzvodno otkrivamo brežuljčiće zasađene vinovom lozom i maslinama te sela pobijeljela od vapnenca.
Palača Regaleira razlikuje se od svih ostalih. U njoj se miješaju raskoš manuelinske arhitekture s klasičnim europskim linijama usred vrta zasađenog egzotičnim vrstama. Kazališna inscenacija, labirintska struktura uz tajanstvene inicijacijske bunare koji intrigiraju povjesničare.

Fotografije

Blaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: Portugal

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Dokumentarni program

    image
    Dokumentarni program namijenjen svima onima koji žele da nauče nešto novo o svijetu oko sebe.
  • Granice svjetlosti (1987)

    image
    Živimo u svijetu punom fenomenalnih boja. Međutim, naš pogled na svijet nije potpun. Kako bismo shvatili što je to što nam fali, prvo moramo razumjeti boje. U...
  • Paleta

    image
    "Paleta" je emisija Radio-televizije Vojvodine. U pitanju je izbor iz sadržaja koje pripremaju redakcije Televizije na jezicima nacionalnih zajednica. Da bismo se...
  • Sudska kamera (2019)

    image
    SUDSKA KAMERA donosi vam najdramatičnije trenutke iz američkih sudnica. Od zastrašujućih ispada do gnjevnih sudaca, ova vas serija odvodi na poprište zbivanja da...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.