poster

Pustolovina u Hrvatskoj: Tragom neretvanskih gusara

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

dokumentarni | Hrvatska

SEZONA: 1

EPIZODA: 19 - Tragom neretvanskih gusara

SADRžAJ

Šest kilometara razvedeno široko ušće Neretve jedina je hrvatska rječna delta. Ta "blatija" s gustom mrežom rječica, kanala za navodnjavanje, jezerima i močvarama područje je gniježđenja raznih ptica i mriješćenja više ribljih vrsta, posebno jegulja. Dolaskom Hrvata na Jadran knez Domagoj utemeljuje moćnu Neretvansku kneževinu, koja od 9. stoljeća nadzire obalu od Umaga do Dubrovnika, kao glavni takmac Mlečanima.
Kroz burnu povijest delte glasoviti su pothvati neretvanskih gusara, koji su braneći hrvatsku obalu uspješno prkosili Mlečanima, Đenovežanima, Turcima, pa čak i arapskim gusarima. S njihovim potomcima, veslajući na tradicionalnim "lađama", u koje smo ukrcali planinske bicikle i trekking opremu, na pustolovni način doživljavamo prirodne i povijesne znamenitosti delte - prekrasna Bačinska jezera i Modro oko, močvarni "safari" na jegulje, žabe i ptice, pa posljednji leprozarij i tržnicu robova u Europi, a i tvrđavu Smrdan-grad, koju je serdar Nonković sa samo 57 Hrvata uspješno obranio od juriša 6000 Turaka.

Fotografije

Pustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u Hrvatskoj

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Izum

    image
    Otkrijte neke od najuzbudljivijih proizvoda koje su stvorili europski znanstvenici i poduzetnici. Ova serija pokriva sve, od novog načina uštede energije do...
  • Aerodrom u Dubaiju (2013)

    image
    Serijal Aerodrom u Dubaiju donosi neviđen pristup najprometnijoj zračnoj luci za međunarodne letove na svijetu, domu Emiratesa, jedne od najvećih svjetskih...
  • Svijet bez NASA-e (2020)

    image
    Istraživanja svemira koja radi NASA utječu na naš svakodnevni život, od svjetske financijske mreže do hrane koju jedemo.
  • Fuori orario. Cose (mai) viste (1988)

    image
    An Italian tv program broadcasting films and rarities from all over the world.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.