Kroz 10 epizoda u serijalu autora Miljenka Manjkasa sudjeluje više od 70 sugovornika, što povjesničara i publicista, što izravnih sudionika događaja - od šefova, agenata i ubojica tajnih službi te tadašnjih partijskih moćnika pa sve do preživjelih žrtava atentata i članova obitelji nastradalih.
Serija tematizira više od 60 pojedinačnih slučajeva likvidacija, neuspjelih atentata, otmica, ubojstava u zatvoru i političkih namještaljki, kao i masovne represije nad ideološkim neprijateljima.
Poratni zločini nad zarobljenicima, obračun s Crkvom i građanskim političarima, sukob s Informbiroom, Goli otok, eliminacija srpskih unitarista te gušenje Hrvatskog proljeća akcije su u kojima su aktivno sudjelovale tajne službe.
Istraživački tim serijala obradio je više od 1.000 arhivskih audio-snimki i dokumenata, od kojih će mnogi biti prvi put predočeni javnosti. Oko 30 događaja rekonstruirano je pomoću akcijskih ili dijaloških igranih scena s poznatim hrvatskim glumcima: Goran Navojec (Luburić), Goran Grgić (Stepinac), Boris Svrtan (Tito) itd.
Serijal otkriva dosad nepoznate detalje i fenomene vezane uz YU tajne službe. Agenti su kopirali metode NKVD-a, postojalo je 2 milijuna dosjea nadziranih građana, a omjer je bio jedan agent na 10 stanovnika što je bilo više nego u SSSR-u. Otkrivaju se metode isljeđivanja i tortura, lažna svjedočenja, montirani procesi, smaknuća bez suđenja, ilegalna hapšenja te Titova opsjednutost službama.

Bilo je na kanalima:

HTV4  SLO1  RTV HB  HTV1  FTV  

PREPORUKE
  • Istrage zrakoplovnih nesreća (2003)

    image
    Zrakoplovi se smatraju jednim od najsigurnijih vrsta prijevoza. Nesreće su rijetke, no ljudska pogreška i mehanički kvarovi obilježili su avijatičku povijest...
  • Zovite babicu (2012)

    image
    Serija prati životpisne priče iz života primalja u istočnom dijelu Londona 50-ih godina, snimljena prema bestseleru - memoarima medicinske sestre Jennifer Worth.
  • Terra X - Rätsel alter Weltkulturen (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
  • Neobjašnjene tajne drevnog Egipta (2019)

    image
    Drevni Egipat jedna je od najvećih svjetskih civilizacija čija povijest seže 3000 godina unatrag, no Egipat i danas smatramo zemljom prepunom tajni. Otkako su...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.