Tko od nas bar jednom nije pred ogledalom dirigirao zamišljenim orkestrom? Tko se od nas nije bar jednom poistovjetio s čovjekom koji stoji na uzdignutom podiju i bez predrasuda, bez ustručavanja otvoreno izražava svoju ljubav prema glazbi? Dirigenti su zagonetna vrsta. Jedini glazbenici koji se ne služe ni instrumentom, ni glasom, a toliko su predani glazbi da njihova strast postaje inspirativna i za orkestar, zbor i za publiku. Tko je osoba s bijelim štapićem bez kojega glazba ne bi mogla "zaživjeti"?

7 poznatih osoba ima priliku ispuniti svoj san - dirigirati velikim Simfonijskim orkestrom HRT-a. Bez obzira imaju li naši "studenti dirigenti" malo ili nimalo glazbenog obrazovanja, trebaju pokazati strast, angažiranost, hrabrost, drskost.
Moraju se prepustiti glazbi i moraju orkestru, žiriju, gledateljima otkriti užitak stvaranja glazbe jer bez obzira na sva teoretska znanja potrebna da bi netko postao dirigent postoji nešto što se ne može naučiti, a to je taj intiman kontakt s glazbom. Upravo će to pokazati naši natjecatelji. Na početku će im ovladavanje tehnikom biti zastrašujući problem. Svima prepoznatljive teme klasične glazbe postat će im prave noćne more kad treba stati pred 80-ak profesionalnih glazbenika i svladati tempo npr. valcera "Na lijepom plavom Dunavu".

U prvoj sezoni serijala "Maestro" vidjet ćemo izvedbe naših studenata koji će prvi put stati pred Simfonijski orkestar HRT-a. Studenti su: ARETA ĆURKOVIĆ, DAMIR URBAN, NICOLAS QUESNOIT, BARBARA KOLAR, OZREN GRABARIĆ, TAMARA ŽIVKOVIĆ-IVANOVIĆ i DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ. Za taj prvi nastup nitko ih neće pripremati. Nakon prve emisije našim studentima bit će dodijeljeni mentori: ALAN BJELINSKI, ROBERT HOMEN, FILIP PAVIŠIĆ, KREŠIMIR BATINIĆ, SAŠA BRITVIĆ, TONČI BILIĆ i JOSIP IVAN SKENDER. Oni će ih pripremati za sljedeće nastupe. Svakog tjedna jedan će student napustiti natjecanje. U posljednjoj, šestoj emisiji saznat ćemo tko je naš "maestro".
Tročlani ocjenjivački sud (koncert majstorica SO HRT-a MIRJAM PUSTIČKI-KUNJKO, maestro TOMISLAV FAČINI i maestro VLADIMIR KRANJČEVIĆ) ocjenama će pokazati koji su natjecatelji najslabiji, a članovi SO HRT-a svojim će glasovima odlučiti koji natjecatelj ostaje, a tko odlazi iz serijala.

U drugoj sezoni po prvi put na dirigentskom podiju vidjet ćemo: JELENU MIHOLJEVIĆ, ŽELJKU OGRESTU, JELENU RADAN, DRAŽENA ILINČIĆA, BORKA PERIĆA, DAVORA ŠTERNA i MILU KEKINA. Izvode najveće hitove klasične glazbe. Bez obzira na to što je riječ o frontmenu grupe koji nastupa pred tisućama obožavatelja, menadžeru velike tvrtke, TV zvijezdi koja je "odradila" brojne emisije uživo, glumcu koji puni kazališta, pjevačici koja se ne boji novih izazova, nikad pred sobom nisu imali 80 glazbenih umjetnika, a iza sebe 300-tinjak gledatelja u studiju. Sve moraju reći štapićem, jedinim instrumentom u orkestru koji ne svira, a odgovoran je za cjelokupni zvuk. Dirigirati ne znaju, ne znaju kako ubrzati ili usporiti ritam, ne znaju kako kontrolirati kretnje, a moraju rukama znati prenijeti svoje osjećaje.
Za prvi susret s orkestrom nitko ih neće pripremati. Nakon prve emisije našim ovogodišnjim studentima dodijelit će se stručna pomoć, mentori dirigenti koji će ih u tjedan dana pokušati naučiti osnovama dirigentskog posla.

Bez obzira na to tko će ove godine ponijeti titulu maestra i tko će najviše napredovati u kratkom šestotjednom tečaju dirigiranja, zasigurno će potvrditi koliko je teško doći na dirigentski podij, dati predtakt i prepustiti se glazbi. I barem nakratko reći "bavio sam se najljepšim poslom na svijetu".

Bilo je na kanalima:

HTV1  HTV2  

PREPORUKE
  • Pinkove zvezdice

    image
    “Pinkove zvjezdice” je glazbeno natjecanje za djecu do 15 godina. Od početka prikazivanja 2014. godine, ovaj show program za djecu stekao je vjernu publiku koja...
  • Ljudi iz aljaške divljine (2014)

    image
    Duboko u srcu Aljaske živi novootkrivena obitelj u kojoj su svi rođeni i odgojeni u divljini. Billy Brown, njegova supruga Ami i njihovo sedmero odrasle djece -...
  • 90 dana - Dnevnici (2021)

    image
    Former couples from the 90 Day Fiancé franchise film their day-to-day lives as they continue to navigate the COVID-19 pandemic and all of the challenges it brings...
  • Muzika

    image
    Sjajni zvuci dobre glazbe, stižu kroz najbolje pjesme i spotove koje smo odabrali za naše gledatelje.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.