Simpsoni su najdulja animirana serija emitirana u prime timeu u povijesti američkih televizija i najdulja takva humoristična serija, pa su postali kulturna institucija. U svibnju 2007. proslavili su do tada nezabilježen broj od 400 epizoda. U srpnju 2007. počeo se prikazivati dugo očekivani cjelovečernji film i doživio golem komercijalni uspjeh. Serija ima ekstremno vjerne i posvećene obožavatelje širom svijeta. Pisana je inteligentno, humor joj je subverzivan i oduševljava svojim duhom. Simpsoni ismijavaju sami sebe i sve oko sebe. Seriju vole i kritičari, a dobila je i mnoga priznanja, kao što je nagrada Peabody, 22 nagrade Emmy, 21 nagrada Annie, četiri nagrade Genesis, osam nagrada International Monitor i šest nagrada Environmental Media. Guinnessova knjiga rekorda ima je upisanu kao najdulju animiranu TV seriju u prime time terminu, te TV seriju s najviše gostujućih zvijezda. Homer Simpson prepoznat je kao pop ikona, a njegov uzvik nezadovoljstva "D'oh!" ušao je kao službena riječ u rječnik Oxford English Dictionary. Simpsoni imaju i zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih. Serija je rušila rekorde i u maloprodaji, kao najbolje prodavani TV proizvod u DVD formatu u povijesti.

Simpsoni žive u gradiću Springfieldu. Homer je sigurnosni inspektor u tamošnjoj nuklearnoj elektrani. Marge pokušava održati mir u obitelji. Bart je nestašan desetogodišnjak. Osmogodišnja Lisa je inteligentni vegetarijanac koji svira saksofon, a djetešce Maggie emocije izražava pomoću dudice. Gledatelji su također zavoljeli bogat i ponekad osobenjački svijet ostalih stanovnika Springfielda. Nekoliko je glumaca dalo glasove Simpsonima i drugim stanovnicima Springfielda: Homeru, Krustyju, Djedici. Barneyju, gradonačelniku Quimbyju i podvorniku Willieju (Dan Castellaneta); Marge, Patty i Selmi (Julie Kavner); Bartu, Nelsonu i Ralphu Wiggumu (Nancy Cartwright); Lisi (Yeardley Smith); Moeu, Apuu, šefu policije Wiggumu, profesoru Frinku, skupljaču stripova i dr. Nicku Rivieri (Hank Azaria); te g. Burnsu, Smithersu, Nedu Flandersu, predstojniku škole Skinneru, velečasnom Lovejoyu i Kentu Brockmanu (Harry Shearer).

HOMER SIMPSON
Homer je brižan muž koji svojoj ženi ostavlja malo prostora za prigovaranje. Međutim, u razgovoru s bračnim savjetnikom Marge je jednom priznala da Homer "zaboravlja rođendane, godišnjice i blagdane (vjerske i državne), žvače otvorenih usta, posjećuje otrcani bar gdje zalaze propalice i polusvijet, ispuhuje nos u ručnik i vraća ga na mjesto, te se češe ključevima". Unatoč tim malim slabostima Homer voli svoju obitelj i sve će učiniti da to dokaže - čak i kad to podrazumijeva da ispadne bedast. Homer radi u nuklearnoj elektrani u Springfieldu kao inspektor za sigurnost. Posao je dobio pošto je u trećem pokušaju položio posebni tečaj. Jednom, za vrijeme štrajka, Homerove kritične dužnosti obavljala je cigla položena na polugu. U listopadu 1990. proglašen je Rukovateljem toksičnog otpada mjeseca nuklearne elektrane Springfield.
Najdraža knjiga mu je pamflet "Odlučili ste krasti kabelsku televiziju", a to je ujedno i posljednja knjiga, odnosno pamflet, koji je pročitao. Kad ne čita, Homer voli piti pivo, kod kuće ili u baru. Najdraža mjesta su mu Moeova gostionica, Roštilj kod Masnog Joea, bar Na eks i Leteći Holanđanin. Ovog zadnjega Homer je gotovo upropastio prilikom akcije "Pojedi koliko možeš". Otada u baru visi njegova slika, a poznat je kao "Greška prirode - čovjek bez dna".
Ponekad, frustriran činjenicom da je debeo i ćelav, Homer se sjeća mladosti u kojoj je bio debeo, ali bujne kose. Što god se s njime događalo, dvije su stvari postojane: njegova bezbrižna narav i ljubav prema Marge i djeci.

MARGE SIMPSON
Ljepilo koje obitelj (jedva) drži na okupu iz tjedna u tjedan. Razumno povlačeći crtu ispred frivolnih izdataka kao što su električno otvaranje vrata od garaže i obnova dječje garderobe, ona uspijeva rastegnuti Homerovu skromnu plaću tako da pokrije goleme životne troškove obitelji u novom mileniju, na primjer Homerovo pivo i krafne, te put u Indiju na susret s novim vlasnikom lanca trgovina Kwik-E Mart.
Marge nije žena koja bi samo pekla kolače i podupirala muža. Znala je ona biti s obiju strana zakona, ne samo kad je služila u springfieldskoj policiji, nego i kad je bježala pred samim šefom policije Wiggumom zajedno sa slobodoumnom susjedom Ruth Powers s kojom se bila zaputila na brzopotezno "širenje svijesti". Također, bila je zvijezda u mjuziklu "O, tramvaj!", glazbenoj adaptaciji drame "Tramvaj zvan čežnja". Radila je i u nuklearnoj elektrani uz svog muža. Prije nego je napustila taj posao, hrabro je optužila vlasnika elektrane Montgomeryja Burnsa za seksualno zlostavljanje. Nažalost, njezin odvjetnik Lionel Hutz odustaje od slučaja kad shvati da Burnsovi odvjetnici nose odijela kod kojih hlače odgovaraju sakoima.
Jedina je Margeina ekstravagancija modra kosa koju češlja dvaput na dan. Frizura joj je jako spretna za obitelj, jer ju vide izdaleka ako su u zabavnom parku ili zoološkom vrtu.

BART SIMPSON
Barta u cijeloj obitelji najmanje razumiju. Stalno je frustriran ljudima uskih pogleda u Springfieldu, koji ga ocjenjuju tek po njegovim mislima i djelima. U srcu, on je dobar dečko s nekoliko loših ideja, dvije stvarno loše i jednom ili dvije koje još razmatra okružni tužitelj u Springfieldu. U osnovi, Bart se ne razlikuje od bilo kojeg drugog učenika četvrtog razreda. Voli skateboard, gumu za žvakanje, voli piti squishee iz Kwik-E Marta i vlastoručno privesti pravdi ubilački raspoložene glumce sporednih uloga na TV-u, i to dvaput.
Odgovorni ljudi smatraju ga neuspješnim djetetom, ali Bart ima akademsku titulu iz vožnje skateboardom, a ocjene mu rade lupinge od jedinice do minus dva i natrag. Kad situacija stisne, genijalno je snalažljiv - pod uvjetom da se genij ne treba primijeniti ni na što vezano uz školu. Jednom je čak naučio dijelove Talmuda napamet kako bi nekako spojio svog idola Klauna Krustyja s njegovim ocem, rabinom Krustofskym.
Najbolji uvid u njegov karakter daju riječi koje je Bart prve izgovorio kao beba: "Ay, carumba!" -- jednako istinite danas kao i kad ih je prvi put izgovorio.


LISA SIMPSON
Naslijedila je nešto od obaju roditelja: od Marge zdrav razum, marljivost i sućut prema drugima. Od Homera prezime. Lisina nevjerojatna inteligencija i karakter stavljaju je u jedinstven položaj u obitelji Simpson, a i u cijelom Springfieldu.
Na svakom roditeljskom sastanku u osnovnoj školi u Springfieldu Homer i Marge tuku se da bi razgovarali s Lisinim učiteljima, a ne s Bartovima jer je "manje strašno" i "jeftinije" kad u znak zahvalnosti dobiju kutiju keksa nego kad na uvid dobiju tromjesečnu procjenu troškova za uništenu opremu za igralištu. Lisa je polaznica drugoga razreda i vegetarijanka, a saksofon svira s virtuoznošću, iako ne i s neobrijanom bradom pokojnoga blues velikana iz Springfielda Murphyja Krvavih Desni (Bleeding Gums Murphy).
Lisa tvrdi kako na televiziji gleda samo The MacNeil-Lehrer Report - osobito otkako je produljen na puni sat, te sve ekranizacije britanskih romana u serijalu Masterpiece Theatre. A zapravo uvijek spremno prestane gledati okrugli stol MacNeil-Lehrer kad je njezin voljeni crtić "Itchy & Scratchy" na programu. Njezina duboka ljubav prema crtićima dokazuje da, ma kako rano sazrela, Lisa je ipak Simpsonica.

MAGGIE SIMPSON
Tijekom godina gledali smo kako Maggie raste iz slatke djevojčice s dudom varalicom u slatku djevojčicu s dudom varalicom koja je rekla svoju prvu riječ: "Tata". Budući da je naučila jednu novu riječ u pet godina, Maggie je po razvoju vokabulara odmah poslije Barta, a malo ispred Homera. Za djetešce koje zapravo ne zna ni govoriti ni hodati Maggie vodi uzbudljiv i ispunjen život. Ona se vjerojatno najviše ponosi organizacijom bijega djece iz springfieldskoga vrtića. Maggie je gotovo uvijek dobre volje, iako je jednom upala u suparništvo s tajanstvenim djetetom s jednom obrvom, iz iste ulice. Tada je palo dosta teških sisanja varalice.

Emitira se na kanalima:

PRO 7  Pro7 MAXX  STAR  

Bilo je na kanalima:

ORF1  HTV3  HTV2  RTL Kockica  RTL2  TV3 Medias  PINK  HTV1  

Sljedeće epizode:

danas
18:15
Simpsoni
danas
18:40
Simpsoni
danas
20:40
Simpsoni
danas
21:05
Simpsoni
danas
21:35
Simpsoni
sutra
18:10
Simpsoni
sutra
18:40
Simpsoni
četvrtak
18:12
Simpsoni
četvrtak
18:40
Simpsoni
petak
18:40
Simpsoni
subota
13:25
Simpsoni
subota
13:55
Simpsoni
subota
14:20
Simpsoni
subota
14:50
Simpsoni
30. 03. 2024.
16:45
Simpsoni 28, ep. 11, humoristična serija
PREPORUKE
  • Kako sam upoznao vašu majku (2005)

    image
    Bez nekog posebnog povoda ostarjeli Ted Mosby (Josh Radnor) jednog je dana posjeo kćer i sina kako bi im potanko ispričao niz događaja koji su prethodili...
  • Prijatelji (1994)

    image
    Zavirite u srca i umove šestero prijatelja koji žive u New Yorku dok istražuju tjeskobe i apsurde stvarne zrelosti. Ova pametna, sofisticirana serija nudi...
  • Tomica i prijatelji (1984)

    image
    Serija prati brojne uzbudljive pustolovine malene lokomotive koji se zove Tomica i njegovih brojnih prijatelja. Radnja se odvija na tajanstvenom otoku Sodoru,...
  • Garfield (2008)

    image
    U svakoj epizodi nestašni Garfild i njegov najbolji prijatelj pas Odi (Odie) izazivat će niz problema svom nespretnom vlasniku, Džonu Arbaklu (Jon Arbucle)....
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.