SADRžAJ

Znanstveno-popularni film 'Put neandertalca' temelji se na istoimenom projektu koji je pokrenuo arheolog mr. sc. Sanjin Mihelić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, u suradnji s prof. dr. sc. Ivorom Karavanićem s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Ivorom Jankovićem s Instituta za antropologiju.
Ideja je projekta, pa tako i našeg filma, na odgovarajući način vrednovati hrvatsku neandertalsku baštinu i staviti je u kontekst šire kulturne ponude.
Ekipa HRT-a s autorima projekta i grupom studenata arheologije obišla je sva važnija neandertalska nalazišta u Hrvatskoj, od kojih neka nadilaze okvire nacionalne znanosti.
Nismo zanemarili ni drugu komponentu projekta Put neandertalca, pa smo obišli zanimljive i vrijedne kulturno-povijesne spomenike u blizini neandertalskih nalazišta.
1. dio
Posjetili smo Krapinu, najveće nalazište neandertalaca u svijetu po broju individua. Smatra se da ih je ondje obitavalo 70-ak. Slijedi Vindija, u kojoj je živjela jedna od posljednjih neandertalskih skupina u Europi. Osim toga, na vindijskim kostima izoliran je genom neandertalca. Od sjevernih nalazišta posjetili smo i Veliku pećinu te Veternicu.

Slike

Put neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - SjeverPut neandertalca - Sjever

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Lovački klub

    image
    Dokumentarna emisija o lovu.
  • Dubajski aerodrom (2013)

    image
    Serija "Dubajski aerodrom" ima dosad neviđen pristup na najprometnijem aerodromu za međunarodne putnike, sedištu "Emirejtsa", jedne od najvećih avio-kompanija na...
  • Priča o ženama i umetnosti (2014)

    image
    Profesorica Amanda Vickery istražuje svijet žena i umjetnosti. Emisija prati umjetnice i vodi u razdoblje renesanse u kojem je živjela Lavinia Fontana, jedna od...
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.