poster

Pustolovina u Hrvatskoj: Tragom neretvanskih gusara

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

dokumentarni | Hrvatska

SEZONA: 1

EPIZODA: 19 - Tragom neretvanskih gusara

SADRžAJ

Šest kilometara razvedeno široko ušće Neretve jedina je hrvatska rječna delta. Ta "blatija" s gustom mrežom rječica, kanala za navodnjavanje, jezerima i močvarama područje je gniježđenja raznih ptica i mriješćenja više ribljih vrsta, posebno jegulja. Dolaskom Hrvata na Jadran knez Domagoj utemeljuje moćnu Neretvansku kneževinu, koja od 9. stoljeća nadzire obalu od Umaga do Dubrovnika, kao glavni takmac Mlečanima.
Kroz burnu povijest delte glasoviti su pothvati neretvanskih gusara, koji su braneći hrvatsku obalu uspješno prkosili Mlečanima, Đenovežanima, Turcima, pa čak i arapskim gusarima. S njihovim potomcima, veslajući na tradicionalnim "lađama", u koje smo ukrcali planinske bicikle i trekking opremu, na pustolovni način doživljavamo prirodne i povijesne znamenitosti delte - prekrasna Bačinska jezera i Modro oko, močvarni "safari" na jegulje, žabe i ptice, pa posljednji leprozarij i tržnicu robova u Europi, a i tvrđavu Smrdan-grad, koju je serdar Nonković sa samo 57 Hrvata uspješno obranio od juriša 6000 Turaka.

Slike

Pustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u Hrvatskoj

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Lovački klub

    image
    Dokumentarna emisija o lovu.
  • Slučajni turist (2010)

    image
    Nakon što je raskrinkao najveće hrvatske misterije, Robertu je Knjazu preostalo samo još jedno - upoznati domovinu da bi je više volio. Robert Knjaz spakirao je...
  • Australia with Julia Bradbury (2019)

    image
    Julia sets off to discover Australia's extraordinary story. Traveling from the heart of Australia's red desert to the edge of the continent she discovers bustling...
  • Blago naroda

    image
    U ovom serijalu posvećenom kulturi, imaćemo priliku saznati nešto više o raznim oblicima čovjekovog nasljeđa.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.