poster

Trezor

Trezor

Serbia

Where to watch
Show not available in country

SYNOPSIS

Razgovor sa Karlom Štajnerom, komunističkim aktivistom i jugoslovenskim publicistom
Karlo Štajner (Beč, 15. januar 1902 - Zagreb, 1. mart 1992), kao član Komunističke omladine Austrije, dolazi po zadatku u Jugoslaviju, u Zagreb, da pomogne organizovanje komunističke omladine. U Zagrebu 1931. godine policija otkriva ilegalnu štampariju kojom rukovodi. Odlazi u Pariz gde radi sa jugoslovenskim emigrantima. Nakon proterivanja iz Francuske, odlazi u Beč, potom u Berlin, ali zbog ponovne opasnosti od hapšenja 1932. godine odlazi u Sovjetski Savez, gde radi kao direktor izdavačko-štamparskog preduzeća Komunističke internacionale u Moskvi. Tokom Staljinovih čistiki, hapsi ga 1936. NKVD i narednih skoro dvadeset godina boravi u sibirskim zatvorima i logorima. Nakon normalizacije odnosa Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, 1956. godine, Vrhovni sud SSSR-a obnavlja proces, pa je tako oslobođen i rehabilitovan. Vraća se u Jugoslaviju, u Zagreb i bavi se publicističkim radom. Objavio je tri knjige i dobitnik je nagrade "Ivan Goran Kovačić" za knjigu 7000 dana u Sibiru (1972).
Karlo Štajner, iz serije Teleskopija - Razgovor sa Karlom Štajnerom, profesionalnim revolucionarom, logorašem i piscem. Razgovor vodi Boro Krivokapić. Štajnerova priča sadrži njegova sećanja na rano opredeljenje za komunizam, na aktivni rad u Partiji od njegove petnaeste godine; govori o hapšenjima, osudama i dvadesetogodišnjem robijanju u Sibiru; o bugarskim komunistima Dimitrovu, Tanevu, Popovu; o Staljinu, o susretu sa Titom...- Učesnik Karlo Štajner, sagovornik Boro Krivokapić - Autor Boro Krivokapić, reditelj Milan Knežević- Snimano 16.12.1981; Redakcija programa iz kuture, urednik Zora Korać

Reviews


No reviews
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.