poster

This Is Art

This Is Art (2017)

Documentary | Spain

Where to watch
Show not available in country

SEASON: 2

EPISODE: 5

SYNOPSIS

Sram ima mnogo lica i prerušava se na mnogo načina. Za Cyrana de Bergeraca, on se javlja u obliku nosa. U današnjoj emisiji otkrit ćemo da je sram, koji sve druge emocije može učiniti uzaludnima, pokretačka snaga u pozadini mnogih umjetničkih djela.
U tome će nam pomoći priča o Cyranu. Naš današnji protagonist bit će taj književni lik poznat u cijelom svijetu: hrabar s mačem i sjajan s perom, ali nesposoban izjaviti ljubav Roksani zbog silnog srama koji osjeća zbog svog nosa. Zajedno s Ramonom Generom otkrit ćemo proturječja koja ova emocija može izazvati u umjetnosti. Zašto problijedimo pred golotinjom, a ipak je doživljavamo kao nešto prirodno na Picassovoj slici "Gospođice iz Avignona"?
Za razliku od Cyrana, postoje oni koji se služe svojim nosom kako bi nasmijali druge i tako odagnali sram. Svjetski poznati zabavljač Leo Bassi objasnit će nam kako su klaunovi uspjeli preobraziti tu emociju u najjače oružje protiv društvenih konvencija. No, riješiti se svoje sramežljivosti (svojeg "nosa") katkada je teže nego što se čini.
Doznat ćemo koji su se umjetnici sramili vlastitih djela, poput Berlioza i Bacona, te zajedno s Ramonom Generom otkriti kako je moderna umjetnost uspjela nadvladati sram zahvaljujući umjetnicima koji se poigravaju izlaganjem svojeg privatnog života, poput Tracey Emin. Želimo li izbjeći zlu sreću kakvu je imao Cyrano koji se nikad nije usudio Roksani izjaviti ljubav, moramo učiniti nešto što našem junaku nikako nije uspijevalo: odbaciti svoj nos i svoj sram kako bismo napokon bili slobodni.

Photos

This Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is Art

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • Crikey! It's the Irwins (2018)

    image
    The Irwin family share their wildlife adventures from around the world.
  • Dynasties (2018)

    image
    Follow the true stories of five of the world's most celebrated, yet endangered animals; penguins, chimpanzees, lions, painted wolves and tigers. Each in a heroic...
  • The Directors (2018)

    image
    A fascinating look at the life and work of some of Hollywood's most iconic filmmakers.
  • NASA's Unexplained Files (2012)

    image
    A look is taken at exclusive NASA footage and firsthand accounts of mysterious fly objects from astronauts and scientists are presented.
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.