poster

Kulturni centar

Kulturni centar

News, Culture | Serbia

Where to watch
Show not available in country

SYNOPSIS

Jedno od osnovnih tekovina Franuske revolucije je mogućnost da se glas naroda čuje i da se zahvaljujući njemu stvari menjaju na bolje. Politizacija sfere kulture, naročito njenih institucija nije kod nas retka, a pred umetnošću i umetnicima je često postavljen izbor - politizacija ili marginalizacija.
Večeras ćemo postavljati pitanja da li se i koliko danas čuje "glas naroda" u oblasti kulture? Na nedavnom primeru Narodnog pozorišta videli smo da su predstavnici "glasa naroda" izvojevali pobedu. Ali koliko je to zaista često i moguće i u drugim ustanovama kulture? Koliko je moćan "Voks populi" i da li stručna javnost može da se izbori za pobedu argumenata? Koliko je važan i pojedinačni glas umetnika i njegovog dela i da li je on danas uopšte više moguć?
Na ova pitanja večeras odgovaraju: Sonja Đekić, rediteljka-dokumentarista, Gojko Božović, pesnik i izdavač, Nebojša Milikić, umetnik i aktivista, pozorišni reditelj Vojkan Arsić, Vladan Jeremić, vizuelni umetnik, Milorad Milinković, filmski reditelj, pisac Bojan Babić i muzikolog Zorica Premate.
Glavni gost je akademik, pisac Dragoslav Mihailović.
Od događaja iz protekle nedelje odabrali smo premijeru filma Majkla Mura, "Farenhajt 11/9" koju je pratila debata iz koje izdvajamo mišljenja Janka Baljka, redovnog profesora FDU i filmskog i televizijskog reditelja i Ane Martinoli, vandredne profesorke Fakulteta dramskih umetnosti.
U rubrici Rez, naši kritičari Aleksandra Glovacki, prof. dr Andrijana Marčetić i Katarina Vujović govore o predstavi Nebojše Bradića, "Luminacija", o nagradom "Stevan Sremac" nagrađenom romanu "Ina" Krste Popovskog i o nedavno održanom koncertu Kralja Čačka.
Povodom jubileja 100 godina od rođenja pisca Aleksandra Solženjicina, govori profesorka Filološkog fakulteta, dr Tanja Popović.
O fenomenu stensila, posebne vrste grafita koji se crtaju uz pomoć šablona i koji osim estetskog imaju i kritički potencijal, razgovaramo sa Vudmenom, crtačem stensila i Teom Tulić koja dolazi iz BeFem-a, feminističkog kulturnog centra koji je svoj festival održan u Kulturnom centru Grad ove godine promovisao strit akcijom crtanja stensila.
U rubrici Tanka linija, Tijana Grumić, dramska spisateljica, jedna od autora predstave "Stvaranje čoveka", govori o tankoj liniji koja deli dobro od lošeg.
Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša BradićKreativni direktor: Boris MiljkovićUrednik serijala: Danijela PureševićUrednik emisije: Jasmina VrbavacReditelj: Ivan Bukvić Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Dragana Pantić, Saša Janjić, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić, Jelena Videnović i Hristina Vasilijević.Voditelj: Željko Maksimović

Photos

Kulturni centarKulturni centarKulturni centarKulturni centar

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
  • Talking Movies (1999)

    image
    Talking Movies' weekly report in which Tom Brook and his team explore the world of cinema interviewing major stars and directors as well as exploring the very...
  • ITV Evening News (1999)

    image
    News and weather broadcast at 6:30pm on Monday-Friday.
  • Focus on Africa

    image
    The biggest African and international stories from the BBC.
  • ITV News at Ten (1967)

    image
    ITV's long running late-night national news bulletin and weather forecast.
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.