poster

Klasika mundi

Klasika mundi

Director: Ivan Miladinov

Where to watch
Show not available in country

SYNOPSIS

Oratorij "Istina o Gradu slobode" (De Civitate libertatis veritas) hrvatskog skladatelja Đele Jusića inspiriran je životom u napaćenom Dubrovniku, u danima ratnih razaranja Grada, u jesen 1991. To je ujedno spomen na Dan sv. Nikole, 6. prosinca 1991. godine, dan koji svi Hrvati pamte kao jedan od najpotresnijih u povijesti hrvatske Atene, kada je Dubrovnik doživio najžešći napad agresora.
Potresno svjedočanstvo dubrovačkog biskupa msgr. Želimira Puljića izmučenim građanima u danima opsade Dubrovnika, pjesnički stih Luke Paljetka, a potom i briljantna orkestracija maestra Đele Jusića govore o besmislu rata, ali i o prkosu Dubrovčana i branitelja Grada te na kraju o pobjedi i toliko iščekivanoj SLOBODI.
Djelo je praizvedeno 1994. u Dubrovniku, a potom izvođeno u Zagrebu, Splitu te u Austriji, u Steyru i Beču. Satkano je od 11 povezanih stavaka, a svaki od njih ima jaku dramaturšku cjelinu.
Djelo je izvedeno u povodu 20. godišnjice granatiranja Dubrovnika, 6. prosinca 2011. u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a ravnao je autor i skladatelj, maestro Đelo Jusić. Solistica je mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, a narator Ivica Barišić.

Photos

Klasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundi

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.