poster

Klasika mundi

Klasika mundi

Director: Danko Volarić

Where to watch
Show not available in country

SYNOPSIS

Duhovno i svjetovno, suvremeno i romantično, a cappella i instrumentalno - svojevrsne su suprotnosti koje su se sjedinile na programu petog ovosezonskog koncerta u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a. Koncert u Laubi predvodio je gost iz Slovenije - maestro Sebastjan Vrhovnik, a na programu su bila duhovna djela suvremenih slovenskih skladatelja mlađe i srednje generacije te skladbe autora iz razdoblja romantizma. Svoj nastup u sklopu programa imali su i mladi glazbenici iz Trija Eusebius te violistica Hiwote Tadesse.
Sebastjan Vrhovnik jedan je od najistaknutijih slovenskih zborskih dirigenata, surađuje s Komornim zborom RTV Slovenija, Zborom mariborske Opere i Zborom Slovenske filharmonije. Djeluje kao docent za zborsko dirigiranje na Akademiji za glasbo u Ljubljani i dirigent je Komornog zbora Akademije za glasbo Sveučilišta u Ljubljani te Mješovitog zbora Glazbene matice Ljubljana.
"Meni je osobno najvažnije da svi pjevači znaju o čemu pjevaju, na taj način mogu uključiti i svoje emocije u izvedbu. Kroz te emocije se formira vokalna zaokruženost sastava. Kod svog rada sa zborovima, nastojim dobiti dinamičku i artikulacijsku raznolikost", izjavio je prije koncerta maestro Vrhovnik.
Za nastup sa Zborom HRT-a donio je duhovne skladbe pet slovenskih skladatelja nastale u razdoblju od 2000. do 2020. godine. Damjan Močnik, Tine Bec, Andrej Makor, Matej Kastelic i Ambrož Čopi autori su uglazbljenja marijanskih himni, antifona i molitvi koje smo mogli čuti, a među kojima je Salve, Regina Mateja Kastelica iz 2020. posvećena upravo Zboru HRT-a i maestru Vrhovniku.
Himna Suncu - An die Sonne Franza Schuberta, Šest Moravskih dueta Antonína Dvořáka u obradi za zbor Leoša Janáčeka te skladba Die Nacht Josefa Gabriela Rheinbergera dio je repertoara posvećen zborskom stvaralaštvu romantizma. U izvedbi su se Zboru HRT-a i maestru Vrhovniku pridružili pijanist David Vuković (Schubert, Dvořák) odnosno članovi Trija Eusebius i violistica Hiwote Tadesse (Rheinberger). Članovi Trija Eusebius, nagrađivani mladi glazbenici, violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković, priredili su i dvije samostalne točke: Espressioni notturne za klavirski trio Petra Bergama te Notturno Franza Schuberta.

Photos

Klasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundiKlasika mundi

Reviews


No reviews
RECOMMENDATIONS
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.