Vrhovima južnog Velebita

Vrhovima južnog Velebita (2013)

Documentary | Croatia
Director: Darko Dovranić

Where to watch
Show not available in country

Južni Velebit najviši je dio Velebita. Tamo se nalazi 15 vrhova viših od 1700 metara. Spadaju u Nacionalni park Paklenica i granica su između Like i Dalmacije. Velebit je oduvijek bio tema u mnogim pričama, a najstarija je legenda o "starohrvatskom Olimpu". Naime, početak masiva s istoka obilježen je Svetim brdom, a zaključni vrh je Vaganski, ili Veliki Vaganj. U tom su se prostoru smjestili nebesnici: od vrhovnog Svaruna, do najmoćnijeg - gromovnika Peruna. U dubinama i ponorima Paklenice podzemni je svijet Črta i Morane. U međuprostoru su se odvijele titanske borbe za prevlast Bjelboga ili Crnboga.
U ovoj putopisnoj pustolovini velebitskim vrhovima kroz pet epizoda isprepleće se mitsko sa suvremenim i turističkim. Cilj je bio popeti se na 7 vrhova viših od 1700 metara. Ekipi HTV-a cijelim je putem bezrezervno pomagao nadzornik Nacionalnog parka Paklenica Dujo Bušljeta, a dijelom Jotan Vrkljan i Petar Knežević te članovi HGSS-a. Snimatelji su bili Mak Vejzović i Dinko Denona, te Martin Mustafić s malom DV kamerom. Ostali dio ekipe sačinjavali su producent Drago Škobić, osvjetljivač i vozač Vedran Živičnjak te scenarist i redatelj Darko Dovranić, koji nas kroz cijelu priču i vodi. Montažu potpisuje Jadranko Kakša, a glazbu je skladao Mladen Magdalenić.

RECOMMENDATIONS
  • Au bout de l'enquête, la fin du crime parfait ?

    image
  • La peinture française autour du monde (2020)

    image
  • Police Interceptors (2008)

    image
    Documentary series following the police intercept teams of Great Britain.
  • Griff's Great Australian Adventure (2019)

    image
    British comedian and travel enthusiast Griff Rhys Jones hops on some of Australia's most impressive long distance trains, travelling across the expansive outback...
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.