poster

Seeds of Profit

Seeds of Profit (2019)

Documentary | France
Director: Linda Bendali

Where to watch
Show not available in country
User rating: 7.4/10
(8 votes)

SYNOPSIS

Šezdeset godina proizvodnje standardiziranog voća i povrća te stvaranje industrijskih hibrida uvelike je utjecalo na sastav hranjivih tvari u njemu. U proteklih 50 godina povrće je izgubilo 27% vitamina C i gotovo 50% željeza.
Uzmimo za primjer rajčicu. Višestrukom hibridizacijom znanstvenici neprestano uzgajaju crveniji, glatkiji, tvrđi plod. No on je u međuvremenu izgubio četvrtinu kalcija te više od pola vitamina. Sjeme iz kojeg se uzgaja povrće u vlasništvu je nekoliko multinacionalnih kompanija, kao što su Bayer ili Dow-Dupont. Većina tog sjemena proizvodi se u Indiji, gdje radnici kao plaću dobivaju samo šaku rupija, dok tvrtke ostvaruju promet veći od 2 milijarde eura. U tom globaliziranom biznisu sjeme se prodaje skuplje nego zlato.
Prema podacima Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, u proteklih sto godina nestalo je 75% svjetskih kultiviranih sorti. Gubitak hranjivih tvari, privatizacija života... Otkrivamo kako je poljoprivredna industrija monopolizirala naše voće i povrće.

RUNTIME: 50 min

Photos

Seeds of ProfitSeeds of ProfitSeeds of Profit

Reviews


No reviews
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.