poster

Krug časti

Krug časti (2018)

Documentary | Croatia

Where to watch
Show not available in country
User rating: 10/10
(2 votes)

SYNOPSIS

Umirovljeni američki admiral Robert Lunney, pričajući o sebi, govori o trojici ljudi i njihovim djelima koja su obilježila njegov život, govori o Božjoj ljubavi i ljubavi za bližnjeg. Služeći tijekom Drugog svjetskog rata na Pacifiku, saznao je za priču Petra Tomicha, koji je posmrtno odlikovan najvišim američkim odličjem, Kongresnom medaljom časti. Vodeći svoje ljude vlastitim primjerom i žrtvujući sebe, Tomich je spasio živote mnogih mornara s tonućeg broda što je potaknulo admirala Lunneyja da krene u potragu za njegovim potomcima u Hrvatskoj kako bi odlikovanje Petru Tomichu nakon pola stoljeća bilo uručeno njegovim nasljednicima.
Druga osoba je japanski časnik Morimoto, kojega je zarobio na kraju rata i s kojim je od ljutog neprijatelja postao blizak prijatelj. Posljednji, kapetan La Rue, bio mu je zapovjednik na trgovačkom brodu Meredith Victory s kojim su služili u Korejskom ratu i sudjelovali u najvećoj pomorskoj evakuaciji u povijesti. U jeku evakuacije Hungnama kapetan La Rue je bez dvoumljenja na brod ukrcao preko 14.000 sjevernokorejskih izbjeglica, što je kasnije ušlo i u Guinnessovu knjigu rekorda, i na Božić 1950. s njima prošao kroz minska polja i uzburkano more u sigurnost spasivši ih tako od sigurne smrti.

Cinematographer: Dražen Lipka
Film editor: Matija Ivče

Photos

Krug častiKrug častiKrug časti

Reviews


No reviews
TOP LISTS

TvProfil uses cookies to provide better user experience and functionality of the site. More information about cookies can be found here: privacy policy.