poster

Zajahati s vragom

Ride With the Devil (1999)

Redatelj: Ang Lee

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u državi
Ocjena: 6.7/10
Ocjena korisnika: 7/10
(2 glasa)

SADRžAJ

Ratna drama/ povijesni film/ pustolovni vestern/ ljubavna drama, impresivna i neuobičajena priča iz američkog građanskog rata jednog od velikih redatelja današnjice, Tajvanca Anga Leeja, s briljantnim Tobeyjem Maguireom u glavnoj ulozi. Jake Roedel i Jack Bull Chiles najbolji su prijatelji, a po izbijanju američkog građanskog rata pridruže se paravojnim formacijama južnjaka. Naime, u njihovoj državi Missouri stanovništvo se podijelilo na pristalice Unije (Sjevera) i Konfederacije (Juga), a međusobno ratuju kao članovi ilegalnih milicija. U jednoj akciji Jack je teško ranjen, pa brigu o mladoj i lijepoj udovici Sue Lee, koja je postala Jackova ljubav, preuzima Jake...
Jedan od najvećih autora današnjice, Tajvanac Ang Lee (Razum i osjećaji, Ledena oluja, Tigar i zmaj), zadnjih godina radi u Americi, pa je posegnuo i za velikom američkom nacionalnom temom - građanskim ratom, najvećom klaonicom u američkoj povijesti, gdje je za četiri godine rata poginulo više Amerikanaca nego u desetogodišnjem ratu u Vijetnamu. Lee i njegov stalni scenaristički suradnik James Schamus odabrali su, međutim, podosta netipičnu ratnu epizodu odnosno područje, ono u kojem su pripadnici zaraćenih strana bili dojučerašnji susjedi, što će posebno blisko biti hrvatskim gledateljima, s obzirom da je i u Drugog svjetskom ratu i u Domovinskom ratu takva situacija bila uobičajena i kod nas. Zajahati s vragom fascinantan je film na svim razinama - od ikonografije i rekonstrukcije sociopsiholoških uvjeta do tananih odnosa među likova, a film se istodobno odlikuje vizualnom ljepotom, sugestivnim ugođajem te dirljivim i potresnim emocionalnim angažmanom. Briljantni glumci, predvođeni Tobeyjem Maguireom (Ledena oluja, Zlatni dečki, Spiderman) i dražesnom pop-zvijezdom Jewel u debitantskom filmskom nastupu, daju svoj doprinos ovom sjajnom filmu koji zadivljujuće spaja žanrove ratno-pustolovnog vesterna i ljubavno-obiteljskog filma, filmu kojeg ni jedan filmski sladokusac ne bi smio propustiti ni pod koju cijenu.

Fotografije

Zajahati s vragom

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.