SADRžAJ

Bojište u Francuskoj 1918. godine, nekoliko mjeseci prije završetka Prvog svjetskog rata. Kad mu zapovjednik jedinice smještene u rovu da nekoliko dana dopusta, vojnik Karl (G. Diessl) smjesta pohita kući gdje voljenu suprugu (H. Hoesrich) zatekne u krevetu s drugim muškarcem, sinom mjesnog mesara. Nakon što mu se ona nemušto pokuša opravdati, Karl se slomljen odluči vratiti na bojište gdje ga očekuju njegovi suborci. Pored veselog i pomalo neodgovornog Bavarca (F. Kampers) tu je i mladi student (H.-J. Moebis) koji je upravo započeo ljubavnu vezu s privlačnom Francuskinjom Yvette (J. Monnier). No slijedi krvava završnica rata u kojoj će svi oni živote staviti na kocku.
Temeljena na romanu "Vier von der Infanterie" književnika Ernsta Johanssena, izvrsna (anti)ratna drama "Zapadno bojište 1918." prvi je zvučni film glasovitog njemačkog redatelja Georga Wilhelma Pabsta, autora nekih od najvažnijih ostvarenja u povijesti sedme umjetnosti poput "Pandorine kutije" i "Ulice bez radosti". Naturalističkim prosedeom vrlo sugestivno i autentično dočaravajući nehumanost i užas ratnih razaranja, iz kojih preživjeli izlaze s teškim traumama i psihofizičkim lomovima, Pabst iznimno efektno oslikava svu pogubnost i tragediju rata koji trajno i neizbrisivo mijenja ljudske sudbine. Vojnika Karla supruga tako vara i kako bi nabavila hranu, odnosno zbog elementarnog preživljavanja, ali i zbog čežnje za muškim zagrljajem. Impresionira redateljeva vještina korištenja i predočavanja prostora, i onog ograničenog u rovovima i onog panoramskog na širokom bojištu, uz izuzetno učinkovitu i ekonomičnu uporabu zvuka praktički bez imalo glazbe osim u nekoliko sekvenci. Emotivnosti cjeline pridonose i svrhovite kompozicije kadrova, za što je zaslužna i fotografija Fritza Arnoa Wagnera (Nosferatu, simfonija strave) i Charlesa Métaina.

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.