Ocjena: 6.8/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 4 - Synagogues: absence et présence

OPIS

Odsutnost i prisutnost počinju u Jeruzalemu, na mjestu susreta Azije, Afrike i Europe. Ovdje je kolijevka prve monoteističke religije - judaizma. Nakon Jeruzalema odlazimo u sinagogu na tuniskom otoku Djerba gdje na arhitektonskim planovima džamije vidimo odraze svetoga mjesta.
Na Pirenejskom poluotoku gdje je Inkvizicija uništila gotovo sve sinagoge, one koje su ostale u Córdobi i Toledu, iznimne su. U Amsterdamu tijekom zlatnog doba izgrađena je portugalska sinagoga koja se ponosno uklopila u urbani krajolik i svjedoči o samopouzdanoj židovskoj populaciji u tome gradu. Pet sinagoga venecijanskog geta krase skromna vanjska pročelja koja ne nagovještavaju raskošnu unutrašnjost. Velika budimpeštanska sinagoga Dohány jedno je od rijetkih svetišta koja su preživjela Drugi svjetski rat.
Židovi su pronašli utočište u SAD-u gdje je niknula sinagoga Beth Sholom koju je dizajnirao Frank Lloyd Wright. Ona odražava povjerenje i ponos Židova jer konačno mogu biti vidljivi.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Savršeni planet (2021)

    image
    Zemlja je savršen planet. Kreće se orbitom na savršenoj udaljenosti od Sunca. Nagnuta je pod najboljim kutom i ima mjesec pristojne veličine da ostane u...
  • Children of the Sun (2020)

    image
    The rise and fall of the Maya, the Incas and the Aztecs, three pre-Columbian civilizations whose greatness and mysteries fascinate.
  • Mit ili nauka (1960)

    image
    Ovo je niz dokumentaraca koji će vam pobliže opisati neke znanstvene tvrdnje.
  • Dubai iznutra - Igralište bogataša (2022)

    image
    Ova trodijelna dokumentarna serija istražuje što se krije iza kulisa jednoga od najbrže rastućih gradova na svijetu. Pod vladavinom obitelji Al Maktoum, Dubai je...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.