poster

Dvorci Vojvodine: Deca devetnaestog veka

Dvorci Vojvodine (2012)

dokumentarni | Srbija

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u zemlji

EPIZODA: 5

OPIS

Posle pobede Eugena Savojskog kod Sente krajem 17. veka, Austrija je ponovo ovladala južnim delovima Panonije.
Moćna carevina pokrenula je velike reforme: seljaštvo je oslobođeno vezanosti za zemlju, izjednačene su religije i omogućen pristup nekatolicima u državne institucije. Duh novog vremena potpuno će izmeniti do tada puste i močvarne ravnice Bačke i Banata. Među Srbima plemićke titule i pravo na velike posede, dobile su porodice Popović-Tekelija, iz Arada, Starimirovići iz Kulpina, braća Đorđe i Stevan Zako iz Stare Kanjiže, Spasoje Jagodić od Kernjače, Servijski-Đurković iz Turske Kanjiže.
Danas je u Vojvodini registrovano oko 6o takvih građevina različite arhitektonske vrednosti. Neke su pod zaštitom države, a većina propada ili je potpuno razrušena. Kako se desilo da ta neobično retka baština za ove prostore, i ne manje vredna, bude zaboravljena? Ko su bili ti ljudi i da li ih je pokretala samo želja za sticanjem bogatstva? Mogu li dvorci Vojvodine dobiti priliku za još jedan krug sjaja i raskoši? To su neka od pitanja kojima se bavi prva epizoda serije Dvorci Vojvodine DECA DEVETNAESTOG VEKA. O tome govore: dr Branka Kulić, istoričar umetnosti, dr Jasna Korać, pejzažni arhitekta, Ivan Stratimirović, praunuk Đorđa Stratimirovića, vođe bune 1848. godine, i drugi.
Seriju realizovali: snimatelji Dušan Živković i Darko Bursać, montažer Ksenija Savićević, autor i urednik Božidar Đuran.

Slike

Dvorci Vojvodine: Deca devetnaestog vekaDvorci Vojvodine: Deca devetnaestog vekaDvorci Vojvodine: Deca devetnaestog veka

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Bardovi teatra

    image
    Dokumentarni serijal o poznatim domaćim glumcima teatra
  • Vrhunski dizajn u Velikoj Britaniji (1999)

    image
    „Grand designs“ donosi pogled na neobične domove te istražuje kuće koje se grade na različitim lokacijama u Velikoj Britaniji, a svaka epizoda pokazat će koja...
  • Specijalci u akciji (2012)

    image
    U.S. Special Forces veteran Terry Schappert hosts the series that analyzes the operations of military and police units in urban combat scenarios.
  • Utočište - Priče o opstanku u Alpama (2019)

    image
    Iznimna priča prati pustolovine vučice koja putuje preko Alpa u potrazi za sigurnim mjestom na kojem će podići mladunce. Alpe mogu biti grub i negostoljubiv...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.