poster

Pustolovina u Hrvatskoj: Tragom neretvanskih gusara

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

dokumentarni | Hrvatska

SEZONA: 1

EPIZODA: 19 - Tragom neretvanskih gusara

OPIS

Šest kilometara razvedeno široko ušće Neretve jedina je hrvatska rječna delta. Ta "blatija" s gustom mrežom rječica, kanala za navodnjavanje, jezerima i močvarama područje je gniježđenja raznih ptica i mriješćenja više ribljih vrsta, posebno jegulja. Dolaskom Hrvata na Jadran knez Domagoj utemeljuje moćnu Neretvansku kneževinu, koja od 9. stoljeća nadzire obalu od Umaga do Dubrovnika, kao glavni takmac Mlečanima.
Kroz burnu povijest delte glasoviti su pothvati neretvanskih gusara, koji su braneći hrvatsku obalu uspješno prkosili Mlečanima, Đenovežanima, Turcima, pa čak i arapskim gusarima. S njihovim potomcima, veslajući na tradicionalnim "lađama", u koje smo ukrcali planinske bicikle i trekking opremu, na pustolovni način doživljavamo prirodne i povijesne znamenitosti delte - prekrasna Bačinska jezera i Modro oko, močvarni "safari" na jegulje, žabe i ptice, pa posljednji leprozarij i tržnicu robova u Europi, a i tvrđavu Smrdan-grad, koju je serdar Nonković sa samo 57 Hrvata uspješno obranio od juriša 6000 Turaka.

Slike

Pustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u Hrvatskoj

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Izum

    image
    Otkrijte neke od najuzbudljivijih proizvoda koje su stvorili europski znanstvenici i poduzetnici. Ova serija pokriva sve, od novog načina uštede energije do...
  • Helikopterska hitna služba (2016)

    image
    Prati liječnike i bolničare Yorkshire Air Ambulance Servicea.
  • Welcome to the Balkans

    image
    "Welcome to the Balkans" putopisna je emisija Meksikanca Karlosa Franka koji od 2015. godine živi u Srbiji. U emisiji se gledaocima prikazuju lepote Srbije i uči...
  • Dekodiranje nauke

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.