poster

Junaci hrvatske Banovine - Mile Blažević Čađo

Junaci hrvatske Banovine - Mile Blažević Čađo (2016)

dokumentarni | Hrvatska
Režiser: Darko Dovranić

Ocjena korisnika: 10/10

OPIS

Hrvatska Banovina u Domovinskom je ratu teško stradala, što se posebno odnosi na civilne žrtve od Gline i Petrinje do Dvora na Uni, Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice. Baćin, kraj Une, druga je najveća masovna grobnica Domovinskog rata. No, slučaj pričuvnog policajca iz Struge Banske, Mile Blaževića - Čađe, jedinstven je u ovom ratu. Opasan eksplozivom, Čađo se bacio na oklopljeni kamion s protuzračnim trocijevnim topom, koji je pred sobom tjerao živi štit od pedesetak stanovnika Zamlaće i Struge. Tim je činom spasio mnoge živote i omogućio spašavanje civila i kolega policajaca koji nisu željeli pucati po narodu. Događaj u Strugi zbio se na blagdan svete Ane, 26. srpnja 1991. Tako je privremeno zaustavljena operacija Žaoka, koju je osmislio i provodio "kapetan" Dragan Vasiljković, a JNA je pokazala svoje pravo lice stavljajući se na stranu pobunjenih Srba.
U dokumentarnom filmu Darka Dovranića, uz povjesničara Jakšu Raguža i neumornog istraživača zločina Ivicu Pandžu Orkana, sudjeluju svjedoci zbivanja, kao i obitelj pokojnog Mile Blaževića Čađe.

Scenarist:
Snimatelj: Siniša Galar
Montaža: Matija Zajec

Slike

Junaci hrvatske Banovine - Mile Blažević ČađoJunaci hrvatske Banovine - Mile Blažević ČađoJunaci hrvatske Banovine - Mile Blažević ČađoJunaci hrvatske Banovine - Mile Blažević ČađoJunaci hrvatske Banovine - Mile Blažević ČađoJunaci hrvatske Banovine - Mile Blažević ČađoJunaci hrvatske Banovine - Mile Blažević Čađo

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.