Autor Miro Andrić ovaj put neponovljive snimke i priče donosi iz neobičnog svijeta miješanja morske i riječne vode. A najveća takva mjesta upravo su ušća rijeka i nazivaju se estuariji.
No gdje završava rijeka, a počinje more i nije tako lako odrediti. Mnoge rijeke istarskog i dinarskog sliva su kratke, ali snažne. Serija nas upoznaje s karakteristikama vode i živog svijeta u tim graničnim područjima. Najveće rijeke su i s najvećim utjecajem na more. Njihov slatki tok u kišnim razdobljima prodire daleko u more, pomičući vodenu granicu ušća rijeka. No u dubinama se događa zanimljiv efekt. Po dnu riječnog korita more ide u suprotnom smjeru duboko se uvlačeći u kontinent. Nije čudno stoga zateći pri površini čisto slatkovodne vrste, dok se na dnu korita mogu pronaći čisto morske vrste. Postoje i vrste "vodeni oportunisti". Njima odgovara more, jer su originalno morske vrste, ali nimalo im ne smeta slatka voda. Postoje vrste koje bez slatke vode ne bi mogle osigurati nastavak vrste, a postoje vrste koje uopće ne podnose slatku vodu. Ista situacija je i sa slatkovodnim vrstama.
U 6 nastavka upoznat ćemo se sa 6 rijeka. Istarska Mirna i Raša, pa tri velike dalmatinske rijeke Zrmanja, Krka i Cetina te najveća Neretva.

Bilo je na kanalih:

HTV3  HTV4  HTV1  

PRIPOROčILA
  • Nerazložljivo z Williamom Shatnerjem (2019)

    image
    The show will explore the facts behind the world's most fascinating, strange and inexplicable mysteries.
  • Tiagov Balkan

    image
    Because of love, Tiago Ferreira came to Serbia from Brazil. Although that love did not last, he found two new ones - the love of his new life and the love for the...
  • Žarište Zemlja

    image
    Žarište Zemlja - Ljepota stvaranja i rat čovjeka protiv života.
  • Hairy Bikers na severu (2021)

    image
    The Hairy Bikers return with a new series exploring the best food from the north of England on a road trip from east to west. Si and Dave cook everything from...
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.