Boris Miljković, autor "Rokenrolera", TV filmova "Ruski umetnički eksperiment" i "Šumanović - komedija umetnika", posle trideset godina, ponovo na RTS- u!

Osvedočeni i nagrađivani kreativac, spremio je za auditorijum "novu igru" - dokumentarnu TV seriju - svojevrsni televizijski eksperiment, "Fabrika šećera". Šta povezuje jednog pilota jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazuhoplovstva, ostrvo Zamalek u Nilu, u srcu Kaira, mladog kralja Petra II Karađorđevića, raspad Jugoslavije, Nasera, Tita, kuću u ulici Mohamed Mansur u Kairu, njene stanare, nekadašnje ambasadore SFRJ i jednog sasvim posebnog ukućanina - Mahmuda?
Dokumentarna serija "Fabrika šećera" je privatna istorija jedne zemlje koje više nema. Istovremeno, to je i priča o jednom neobičnom mestu i ljudima koji su ga obeležili.

Od pripovedačevog oca Petra (koji je na mnogo načina povezan sa sudbinom Egipta i Jugoslavije, kao i sa kućom u kojoj se danas nalazi ambasada Republike Srbije u Kairu), preko samog pripovedača (Boris Miljković) koji se zatekao u toj istoj kući 1991. godine (na početku raspada Jugoslavije), sve do kairskih prijatelja pripovedača i njihovih iskustva, u kojima su i Egipat i Jugoslavija važne stanice na životnom putu.

Priča dokumentarne serije "Fabrike šećera" odvija se po poglavljima, koja su imenovana pojmovima koji emotivno i dokumentarno, definišu sadržaj i suštinu serije. "Otac", "Domovina", "Esma", "Kuća", "Ambasadori", "Televizija", "Hoteli", "Bajka"- su nazivi poglavlja, kroz koje publika može spoznati detalje o glavnim junacima ove lične istorije i grupisati ih u emotivne celine.

Naizgled nepovezani događaji, posle izvesnog vremena počinju da dobijaju svoj pravi redosled, bez obzira na vreme u kojem su se pojavljivali u kaleidoskopu doživljaja. Tako, određene stvari za koje mislimo da su izmišljotina i apsolutni plod naknadnog sećanja, vremenom dobijaju potvrdu svoje istinitosti, baš u nekim stvarima koje će se tek desiti.

Zato i ova lična istorija, na kraju, progovara i o drami našeg trenutka - bolnim iskustvima ljudi koji napuštaju svoju zemlju i suočavaju se sa tugom, izolacijom, nostalgijom i prazninom.

Prvi deo filma "Fabrika šećera" biće emitovan na Prvom programu RTS-a u ponedeljak, 25. januara u 22 sata a drugi deo 1. februara, u istom terminu. TV serija "Fabrika šećera" projekat je Kulturno-obrazovnog program RTS-a. Realizaciju projekta pomogla je ambasada Republike Srbije u Kairu.

Bilo je na kanalih:

RTS1  RTS SVET  

PRIPOROčILA
  • Živalska policija Filadelfije: Posebna epizoda (2008)

    image
    This series focuses on the PSPCA's Philadelphia, PA based Animal Cruely investigations. Although, primarily following the Law Enforcement Officers the program...
  • Ubijalska hitrost (2012)

    image
    Watch natural instinct in action, and see a myriad of animals kill and be killed
  • #chicenVF

    image
    Fashion, design, gastronomy and art de vivre... Lifestyle experts chat with Katherina Marx, an enthusiastic ambassador for French style.
  • Mein neuer Alter (2010)

    image
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.