SEZONA: 1

EPIZODA: 5 - Central America

SADRžAJ

Simon Reeve stigao je u Srednju Ameriku. Ovaj dio putovanja vodi ga od Kariba do Tihog oceana. Na sjevernoj obali Belizea ronit će na koraljnom grebenu i posjetiti centar za rehabilitaciju lamantina. U Nacionalnom parku Chiquibul svjedočit će okršaju između naoružanih čuvara parka i uljeza iz susjedne Gvatemale koji žele iskrčiti i preorati prašumu.
Simon zatim odlazi u Gvatemalu, gdje polovica stanovništva živi od zemlje. Kukuruz je najvažnija poljoprivredna kultura. No urod je slab jer na velikom području Srednje Amerike vlada dugogodišnja suša, dijelom izazvana klimatskim promjenama. Pothranjeno je 50 posto djece mlađe od pet godina. Simon će posjetiti majku kojoj su preostale zalihe hrane za samo osam dana. Suša ne uzrokuje samo glad nego i masovne migracije u SAD.
U El Salvadoru Simon se susreće s još jednim važnim uzrokom migrantske krize. Mnogi bježe zbog visoke stope nasilja i kriminala. Vlada u El Salvadoru aktivno se bori protiv bandi. Simon će izaći na teren s elitnom policijskom jedinicom koja ima cilj vratiti kontrolu nad gradskim ulicama. U toj pesimističnoj situaciji Simon nalazi tračak svjetla - volontersku organizaciju koja okuplja tinejdžere iz opasnih četvrti i osposobljava ih za medicinske tehničare.
Posljednje Simonovo odredište na ovoj etapi bit će Kostarika, mali tropski raj u kojem nalazimo čak 6% ukupne svjetske bioraznolikosti. U ovoj turbulentnoj regiji, Kostarika je svjetionik nade i stabilnosti. Ima vrlo razvijen ekološki turizam, a do 2021. planira postati prva ugljično neutralna zemlja. Simon će se pridružiti školarcima u sadnji drveća, jednoga u nizu projekata obnove tropskih šuma i borbe protiv klimatskih promjena.

Fotografije

Sjeverna Amerika sa Simonom ReeveomSjeverna Amerika sa Simonom ReeveomSjeverna Amerika sa Simonom ReeveomSjeverna Amerika sa Simonom ReeveomSjeverna Amerika sa Simonom Reeveom

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Neimenovani projekt obitelji Irwin (2018)

    image
    Obitelj Irvin nastavlja istraživanje Stevea Irwina. Obitelj Irwin, Terry, Bindi i Robert, odaju počast ostavštini Stevea Irwina putem svog rada u golemom...
  • Horizon (1964)

    image
    British documentary series that covers a variety of subjects in science and philosophy.
  • NASA-ini neobjašnjeni dosjei (2012)

    image
    Nepoznati leteći objekti snimljeni NASA-inim kamerama, piloti koji su vlastitim očima primjetili tajanstvena svjetla, neobične sjene na Marsu - sve su to fenomeni...
  • Savore

    image
    Emisija na romskom jeziku.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.